Rijeka: Istraga zbog nezakonite isplate bonusa u HPB-u

Bivši predsjednik Uprave HPB-a Čedo Maletić. foto FaH/ Denis CERIĆ /dc

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv petero osoba zbog sumnje da ishodili isplatu bonusa i protupravno stekli oko 4,5 milijuna kuna, a  Hrvatsku poštansku banku na ime plaćenih poreza i doprinosa oštetili za oko 11,5 milijuna kuna, objavio je u srijedu ŽDO.

Zagrebačka je policija u kolovozu, ne navodeći identitete osumnjičenih, priopćila da je riječkom Županijskom državnom odvjetništvu kazneno prijavila četvero bivših članova uprave HPB-a koje se sumnjiči da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna.  Prijavljeni su bivši predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić, nekadašnje članice uprave Boženka Mostarčić, Dubravka Kolarić i Tanja Šimunović te još jedna 49-godišnja žena koja im je navodno pomagala.

Kako stoji u današnjem priopćenju riječkog ŽDO-a, koji također ne navodi njihove identitete, ni naziv banke, sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju

Rješenje o provođenju istrage je doneseno nakon primitka dopune posebnog izvješća Policijske uprave zagrebačke od 4. kolovoza, kao nadopune nakon provedenih izvida.

Iz Županijskog državnog odvjetništva navode da “postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 21. srpnja 2011. do 4. srpnja 2014., po zajedničkom prethodnom dogovoru i u nakani da ostvare nezakonitu imovinsku korist, kao odgovorne osobe pravne osobe, tj. banke sa sjedištem u Zagrebu, postupali suprotno odluci tijela izvršne vlasti od 11. srpnja 2009. i njezinih izmjena te suprotno internim aktima te banke, odnosno politici plaća od 19. ožujka 2010. te politici primitaka od 20. lipnja 2013.”

Prema priopćenju, osnovano se sumnja da su bez znanja i odluke nadzornog odbora i bez pisanih odluka uprave banke, a koristeći svoj položaj i ovlast donosili odluke da im se isplate bonusi za 2010., 2011., 2012. i 2013. pri čemu o tim odlukama nisu sastavljali nikakav pisani dokument  niti su od nadzornog odbora zatražili i pribavili potrebno odobrenje.

Osnovano se sumnja da su izdavanjem takvih naloga, bez prilaganja potrebne prateće dokumentacije za isplatu zahtijevali i ishodili isplatu bonusa čija se isplata nije prikazivala na teret za to predviđenih rezervacija novčanih sredstava, nego se prikazivala u masi plaća za sve zaposlenike.

Stoga takva isplata nije bila vidljiva u godišnjim financijskim izvještajima, koje su kao uprava dostavljali nadzornom odboru i regulatornim agencijama, sve do provođenja interne revizije banke u 2016.

Tom revizijom je utvrđeno da su okrivljenici protupravno stekli imovinsku korist za sebe od ukupno oko 4,5 milijuna kuna, a istovremeno oštetili banku za oko 11,5 milijuna kuna, na ime plaćenih poreza i doprinosa, stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama riječkog Županijskog državnog odvjetništva.