Povezite se

Vijesti

Rijeka: GV protiv raspisivanja referenduma o financiranju prenamjene broda Galeb

Objavljeno

-

Na sjednici Gradskog vijeća (GV) Rijeke u ponedjeljak većinom glasova vijećnika nije prihvaćen zahtjev 15 gradskih vijećnika da se raspiše lokalni referendum o poništavanju svih ugovora o financiranju prenamjene broda Galeb novcima Grada.

 Odluka je donesena nakon rasprave na posljednjoj točki dnevnog reda sjednice koja je trajala 11 sati. Protiv su glasovali vijećnici vladajuće koalicije i tri vijećnika Liste za Rijeku, a za su bili predlagači, vijećnici HDZ-a, Mosta nezavisnih lista, Akcije mladih, Živog zida, Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin. 

 Oni su, neposredno pred početak sjednice, zatražili pisanim putem da se u Gradskom vijeću raspravlja o prijedlogu pokretanja tog referenduma s pitanjem “Jeste li za to da se raskinu i/ili otkažu svi ugovori koji obvezuju Grad Rijeku na financiranje troškova rekonstrukcije i opremanja motornog broda Galeb iz vlastitih sredstava?”.

 Kako je obrazložila Ivona Milinović (HDZ), u travnju 2017. godine je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU te Grada Rijeke za projekt “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”. Projekt obuhvaća uređenje Palače Šećerane u kompleksu Benčić i prenamjenu broda Galeb u muzej.

 Po tom ugovoru, navela je, Grad je dobio 32,8 milijuna kuna za prenamjenu broda. Na javnom natječaju za izvođenje radova je najpovoljnija ponuda bila 58,6 milijuna kuna te Grad mora osigurati vlastitih najmanje 26 milijuna, a pri tom još nisu poznati troškovi godišnjeg održavanja.

 Po tom ugovoru, razdoblje u kojem mora nastati izdatak za prenamjenu je najkasnije 1. lipnja 2020. godine, a stručnjaci procjenjuju da se tog datuma može obaviti samo manji dio radova pa se može očekivati povlačenje i manje iznosa od ugovorenog, naveli su predlagači.

 Ivona Milinović je ustvrdila da je Gradsko vijeće postalo leglo korupcije te da više ne predstavlja volju birača pa da je nužno vratiti mandat biračima i da oni odluče na što će se trošiti gradski novci.

 Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da je prenamjena Galeba uvrštena u knjigu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture još 2013. te da je trebalo mnogo ranije reagirati ako se smatralo da se treba drugačije postupati s tim brodom. Galeb i Palača Sećerane su jedan projekt za kojeg je dobiveno bespovratnih 69 milijuna kuna, a obaveza Grada je da sufinancira projekt u određenom iznosu. Ako se ponište svi ugovori, kako je navedeno u referendumskom pitanju, to znači da odustajemo od cijelog projekta i vjerojatno vraćanje 69 milijuna kuna, rekao je Obersnel.

 Time bi se, upozorio je, stvorila velika šteta za gradski proračun i za reputaciju prema EU.

Politika

Ministarstvo zdravstva: 5,2 milijuna kuna za projekte primicanja zdravlja

Published

on

U ministarstvu zdravstva održana je svečanost uručivanja 11 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uspješnim prijaviteljima u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza 1" iz Europskog socijalnog fonda

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je uručeno jedanaest ugovora vrijednih 5,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a za projekte promocije zdravlja i prevencije bolesti, koje su dobile tri općine, pet udruga, jedna zaklada i dvije zdravstvene ustanove.

Ugovore koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda uručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić pritom naglasivši važnost prevencije bolesti.

“Uglavnom se bavimo bolešću, a relativno se malo bavimo time što možemo svi zajedno učiniti kao zajednica i pojedinci da se bolest ne dogodi, a kad se dogodi da je možemo brzo prepoznati”, rekao je Kujundžić. 

Sredstva su dobili općine Viškovo, Medulin i Čavle, Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, Matica umirovljenika Grada Zagreba, Zaklada Sandra Stojić, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Udruga Krugovi, specijalna bolnica Arithera i Specijalna bolnica za kirurgiju Medico.

Cilj projekata je povećati znanje i svijest o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Pola milijuna kuna tako će dobiti Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa za edukaciju mladih radi podizanja razine znanja o HIV-u, koju će provoditi zdravstveni djelatnici, dok će općina Medulin gotovo 500.000 bespovratnih sredstava upotrijebiti za projekt “Čuvajmo srce”, namijenjen prevenciji i suzbijanju bolesti srca kroz edukaciju i primicanje zdravih stilova života.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Sabor: Dvije stanke i novi incident Ivana Pernara

Published

on

Dodao

Dvjema stankama i novim incidentom zastupnika Ivana Pernara, koji je u konačnici završio njegovim izbacivanjem iz sabornice, Hrvatski sabor u srijedu je nastavio sjednicu na kojoj će mu predsjednik Vrhovnog suda podnijeti izvješće o stanju sudbene vlasti u prošloj i 2017. godini.

 Pernar je, naime, na početku zasjedanja mimo pravila želio govoriti odmah na početku vremena rezerviranog za slobodne teme i to nakon što je predsjedavajući Furio Radin već dao riječ Hrvoju Zekanoviću (Hrast) koji se prvi prijavio. 
 Na Radinovo uvjeravanje da pričeka završetak Zekanovićeva govora i da onda uzme riječ, Pernar se to oglušio i nastavio iz klupe vikati “kad će HDZ vratiti 26 milijuna kuna u državni proračun uzetih kroz Fimi mediju”?
 Radin je stvar pokušao smiriti stankom, no nije mu pošlo za rukom, jer se nakon stanke Pernar nastavio ponašati na isti način. 
 “Tražim da me se izbaci, tražim pravdu”, uzvikivao je, na što mu je Radin uzvratio da to neće učiniti, jer smatra da je to ispod razine Sabora.

Parlament ne znači luđačko ponašanje 

Kad dobijem jamstva da će HDZ vratiti 24 milijuna, odmah ću otići van, vikao je Pernar kojemu je Radin preporučio da ode u Klub HDZ-a i riješi svoje probleme. 
 “Parlament ne znači luđačko ponašanje, sami zastupnici traže da vas izbacim”, uzvratio je Radin zastupniku, pa u konačnici ipak pozvao saborsku stražu da Pernara “odstrani” iz sabornice. 
 Nerado to radim, priznao je potpredsjednik Sabora kojemu je Zekanović predbacio da ne zna voditi sjednicu. “Ako niste to kadri, nemojte to raditi, preporučio” mu je Zekanović pa ‘zaradio’ opomenu. 
 SDP-ov Ranko Ostojić upozorio je pak Radina da je saborska straža ugrožena jer nemaju ovlast primjenjivati silu, nema zakona koji to uređuje.

(Hina) 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Bandić: Očekujem burnu sjednicu Gradske skupštine, GUP u studenom

Published

on

Dodao

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je prije početka 28. sjednice Gradske skupštine novinarima rekao kako očekuje burnu raspravu, naročito oporbe, a najavio je da će izmjene GUP-a biti na skupštinskoj sjednici u studenom.   

GUP će biti u 11. mjesecu na sjednici Gradske skupštine, najavio je Bandić. Objasnio je da Generalni urbanistički plan (GUP) nije na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice zato što je to, kako je rekao, “toliko kapitalan projekt – da ne smijemo žuriti”.

Upitan hoće li Klub zastupnika njegove stranke u Hrvatskom saboru podržati državni proračun, Bandić je odgovorio da danas to nije tema jer je danas sjednica Gradske skupštine. 

Na tvrdnju novinarke kako mnogi kažu da je to povezano, podržavanje državnog proračuna i donošenje GUP-a, Bandić je odgovorio: “O tome ćemo u stranci”.  

Zagrebački gradonačelnik rekao je novinarima da na današnjoj sjednici Gradske skupštine očekuje “burnu raspravu, naročito oporbe, a što im je drugo preostalo”.

“Oni bi moju političku snagu, a svoje ideje, a da ja uzmem njihove ideje, ja ne bih imao tu snagu”, poručio je Bandić.

“Pa zato je oporba, pa zato su u oporbi. Sve što oni predlažu, ja moram raditi kontra. Pa da ja njih slušam, ja bih bio u oporbi”, rekao je Bandić na pitanje novinarke je li moguće provesti demografsku mjeru koju predlaže oporba da se uvedu besplatni vrtići za sve te ukine mjera roditelj odgojitelj jer nije polučila rezultate. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije