Rijeka dobila prve dvije “pametne” autobusne postaje

Grad Rijeka

U Rijeci su u četvrtak predstavljene prve dvije “pametne” autobusne postaje i aplikacija Pametne autobusne stanice Rijeka, koju će putem mobilinih telefona moći koristiti građani i turisti u javnom gradskom prijevozu, predstavljeni su u četvrtak u Rijeci.

Postavljanje “pametnih” autobusnih postaja  rezultat je šestomjesečnog pilot projekta Grada Rijeke u partnerstvu s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskim Telekomom, tvrtkom Smart RI, Autotrolejom i Rijeka prometom.

Postaje se nalaze se u Trpimirovoj ulici i u ulici  Riva. Putniku je na raspolaganju pregled voznog reda i mape autobusnih postaja s trenutačnim pozicijama autobusa.  Putnici imaju mogućnost pristupa internetu, omogućeno im je i bežično punjenje pametnih telefona, prijenosnih računala i ostalih elektroničkih uređaja za osobnu primjenu. Senzor na pametnim autobusnim postajama mjeri temperaturu i vlažnost zraka, a u narednim fazama projekta očekuju se i dodatne informacije o kulturnim događanjima i promotivnim ponudama te rješenja u vezi sigurnosti putnika.

Aplikacija Pametne autobusne stanice Rijeka može se besplatno preuzeti, a omogućava praćenje kretanja autobusa javnog gradskog prijevoza u realnom vremenu. Može se pratiti kretanje autobusa javnog gradskog prijevoza na mapi Rijeke te doznati kada će autobus doći na stanicu na kojoj se putnik želi ukrcati. Moguće je vidjeti prikaz sljedećih stanica, autobusne linije s vremenom dolaska na stanice prema redu vožnje i druge podatke o prometu.

Hina