Riječko Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” postaje karantena

Rijeka/Izvor:Nacionalno/D.Prša

Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” Sveučilišta u Rijeci, koje se nalazi u gradskoj četvrti Podmurvice u Rijeci, postaje karantena radi provedba mjera zaštite zdravlja od koronavirusa. 

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija izvijestila je studente i javnost da je Ravnateljstvo Civilne zaštite temeljem zaključka Stožera civilne zaštite RH, izdalo nalog Sveučilištu da se osiguraju svi objekti Studentskog naselja “Ivan Goran Kovačić” za potrebe boravka osoba u karanteni.

“Iako će priprema objekata u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“ teći postupno, odlučili smo da odmah i bez odgode premjestimo sve studente koji su ostali u tom studentskom naselju na lokaciju Studentskog naselja „Trsat“, istaknula je rektorica.

 Naglasila je da je u Rijeci ostalo malo studenata u studentskim naseljima, ukupno 170, i to 70 u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“, te 100 u Studentskom naselju „Trsat“.

“Kako bismo osigurali provedbu mjera, sve osobne stvari studenata u Studentskom naselju „Trsat“ već su adekvatno pohranjene i sobe pripremljene za useljenje studenata iz Studentskog naselja „Ivan Goran Kovačić“. Sve osobne stvari na obje lokacije nadležne osobe će spremiti uz nadzor posebnih skupina u kojima su predstavnici Studentskog zbora i Sveučilišta u Rijeci, pohraniti na sigurno mjesto te će biti dostupne za preuzimanje u svakom trenutku”, navodi rektorica Prijić Samaržija.

Zbog zdravstvenih razloga se ne savjetuju studentima koji su otišli kućama, da se u ovoj situaciji vraćaju po stvari, jer će ih moći preuzeti kada se steknu uvjeti za nastavak nastave, istaknula  je.

Rektorica je zamolila studentice i studente koji su korisnici studentskog smještaja u Studentskom centru u Rijeci, na oba lokaliteta, za razumijevanje i strpljenje.

“Prioritet nam je njihovo zdravlje i zaštita od moguće zaraze te osiguravanje njihovih prava u izvanrednim okolnostima. Svi studenti koji su otišli svojim kućama ne trebaju brinuti kako za pravo povratka u svoje sobe, tako i za svoje stvari. Svi studenti koji su ostali imat će osigurane sve uvjete za boravak i rad, kao i do sada”, naglasila je. 

Studenti iz naselja “Ivan Goran Kovačić” dobili su obavijest o preseljenju na Trsat u četvrtak. Kako se doznaje, to studentsko naselje odabrano je zbog relativne blizine KBC-a Rijeka. Tamo je prošlog tjedna zgrada Klinike za neurologiju prenamjenjena u respiratorni centar za teže slučajeve oboljelih od koronavirusa, a ujedno je zgrada Klinike za otorinolaringologiju ispražnjena i u njoj se također smještaju oboljeli.

Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” služit će kao dodatni bolnički kapacitet. To naselje u pet objekata ima ukupno 673 kreveta, od kojih 642 kreveta za smještaj redovitih studenata Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci, 16 kreveta za smještaj  profesora i ostalog nastavnog osoblja i drugih gostiju Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci te 15 kreveta za smještaj ostalih gostiju.