Povezite se

Politika

Riječki HDZ, SDP i ostali podržali Krizni stožer za 3. maj

Objavljeno

-

Predstavnici svih političkih stranaka koje imaju vijećnike u riječkom Gradskom vijeću i primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini te saborski zastupnici iz te županije poduprli su u četvrtak zahtjeve Kriznog stožera za 3. maj, posebno zahtjev za hitno imenovanje krizne uprave u tom brodogradilištu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je nakon sastanka da svi podupiru Krizni stožer, koji traži krizni menadžment, povrat pozajmice od 523 milijuna kuna od Uljanika i izdvajanje 3. maja iz Uljanika kroz provedbu plana restrukturiranja.

“Ne može se čekati skupština dioničara Uljanika 14. listopada, to je prekasno,” rekao je ističući da nadzorni odbori u Uljaniku i 3. maju imaju pravo razriješiti Upravu, ali i da ne mogu to učiniti, jer nema novih imena, koja mora odrediti resorno ministarstvo, da to moraju biti ljudi, koji imaju povjerenje Vlade, kako bi nadzirali restrukturiranje i izdana jamstva. Dodao je da je Vlada u Uljaniku izložena s više od 5 milijarda kuna.

Komadina je istaknuo da samo brzo djelovanje uz izraziti nadzor može dati određene rezultate te je pozvao Vladu da odgovorno djeluje, a ministra gospodarstva Horvata da što prije održi sastanak s Kriznim stožerom.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević zahvalio je svim sudionicima sastanka i rekao kako vjeruje da će uložiti trud i zajedno s radnicima 3. maja krenuti u bitku koja im predstoji. Pred nama je 3. maj koji treba spasiti, očekujemo potporu od svih udruga i građana Rijeke, rekao je.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da je 3. maj imao lošeg vlasnika. Pozvao je Vladu da se što hitnije imenuje krizna uprava, da se ministarstva gospodarstva i financija aktivno uključe. Ocijenio je da još ima volje, snage i znanja da se završe započeti brodovi te je apelirao da se razgovara s vlasnicima, kako bi se to i učinilo. Dodao je da opciju otvaranja stečaja ne želi ni komentirati, jer smatra u stečajevi u Hrvatskoj završe loše i za tvrtku i za radnike.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić rekla je da su se akcije DORH-a u Uljaniku očekivale i ranije, ali da joj drago da je ipak krenulo. Navela je da je Most zatražio sazivanje soborske tematske sjednice o brodogradnji. Smatra da bi, ako bi se 3. maju vratio pozajmljeni novac, to brodogradilište bilo stabilno. Iza 3. maja stoji ovaj grad i županija, ali treba stati i Vlada, rekla je dodajući da će svi, ako treba, izaći na ulice s radnicima 3. maja i tražiti rješenje.

Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković rekao je da županijski i gradski HDZ daju apsolutnu potporu radnicima 3. maja.

Smatramo da su u ovoj priči jedino oni nevini, jedino oni imaju pravo tražiti istinu i opstanak brodogradnje, a mi im moramo pomoći, naglasio je. Dodao je da odgovorni konačno moraju odgovarati za svoja nedjela te da se nada da će država kriminalu stati na kraj.

Predsjednik nazavisne liste Bura Hrvoje Burić ocijenio je da je izgledan scenarij stečaja 3. maja i Uljanik grupe. Smatra da su financijski promašaji golemi, da je teško vjerovati ovoj Upravi, ali da će Vlada moći naći drugo rješenje.

Ustvrdio je da je broker Uljanik grupe za ugovaranje dobivao 10 posto provizije po brodu te da je 523 milijuna kuna pozajmice direktor 3. maja naprosto poklonio Uljanik grupi. To su preozbiljni gubici, rekao je istaknuvši da budućnost ima, da riječki brodari imaju plan da do 2027. izgrade 23 broda.

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović kazao je kako svi očekuju odgovore do sjednice Vlade, koja će se održati sljedećeg tjedna u Puli.

Jovanović očekuje da se istraga u Uljaniku i 3. maju ubrza, jer smatra kako je riječ o golemom kriminalu.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović rekao je da je poslana jasna poruka kako pozajmica mora biti vraćena.

Na nama je da i dalje radimo politički pritisak i ostajemo pri svojim stavovima, istaknuo je Filipović.

Politika

HRejting: Na čelu HDZ-a Plenkovića vidi 72,2 posto birača, Kovača 23,6 posto

Published

on

Izvor: Promocija plus za HRT

Tri su tjedna do unutarstranačkih izbora u HDZ-u. HRejting donosi kako među njihovim biračima, među kojima nisu svi i članovi HDZ-a s pravom glasa na izborima, stoje kandidati za predsjednika stranke te za njihove zamjenike.

Anketu je za HRT od 14. do 18. veljače provela agencija Promocija plus. Podsjećamo, riječ je o najvećem uzorku od 1400 ispitanika uz statističku pogrešku od plus/minus 2 cijela 62 posto i razinu pouzdanosti od čak 95 posto.

Koga bi birači htjeli na čelu HDZ-a?

Andreja Plenkovića i dalje za šefa HDZ-a želi velika većina, njih čak 72,2%. Za Miru Kovača je 23,6% birača HDZ-a. Ne zna ili ne može se odlučiti, njih je 4,2%.

Drugo pitanje bilo je: koga biste željeli za zamjenika predsjednika HDZ-a? Tu je rezultat već nešto neizvjesniji.

Izvor: Promocija plus za HRT

Malo više od polovice ispitanih, 54,1%, na tom mjestu vidi ministra branitelja Tomu Medveda, kandidata kojeg je predložio Andrej Plenković.

35,5% za zamjenika predsjednika stranke želi vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penavu, kandidata iz Kovačeva tima. Neodlučnih je 10,4%.

Zanimljivo je vidjeti i kako stoje kandidati za zamjenike predsjednika u odnosu na to koga birači žele na čelu stranke. Od onih koji za šefa HDZ-a žele Andreja Plenkovića, 58,7% za zamjenika bira njegova kandidata za to mjesto, Tomu Medveda.

Izvor: Promocija plus za HRT

No njih 27,8% za drugog čovjeka stranke želi kandidata iz suprotnog tabora – Ivana Penavu. Neodlučnih ili onih koje ne zanima je 13,5%.

Od onih koji za predsjednika stranke žele Miru Kovača njih gotovo dvije trećine, 64,7%, za zamjenika želi i njegova kandidata Ivana Penavu.

Izvor: Promocija plus za HRT

18% za Kovačeva zamjenika želi Plenkovićeva kandidata Tomu Medveda, a neodlučnih ili nezainteresiranih je 17,3%.

Ucitavanje vijesti

Politika

Kovač: Jelenić je u svom mandatu vrlo brzo zatvorio istragu u aferi Borg

Published

on

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač rekao je u subotu u Požegi da je bivši Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić bio izbor Andreja Plenkovića podsjetivši da je u svom mandatu, u kratkom roku, zatvorio istragu u ‘aferi Borg’.

“To što smo prije nekoliko dana doživjeli s bivšim Glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem pokazuje kako država ne smije funkcionirati. Pretpostavljam da je Andrej Plenković itekako nesretan zbog ostavke Glavnog državnog odvjetnika jer je Jelenić bio njegov izbor. Jelenić nije bio sigurnosno provjeren, a zato je vrlo brzo i u kratkom roku u njegovom mandatu zatvorena istraga u aferi Borg”, rekao je Kovač u Požegi gdje su se građanima družili kandidati “Opcije za promjene”.

Zamoljen za komentar situacije u Hrvatskom saboru vezano uz donošenja Zakona o popisu stanovništva, Kovač je podsjetio da je Plenković prije nekoliko dana svojim oponentima poručio da mu kažu što misle o suradnji s nacionalnim manjinama, a jučer su predstavnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru pokazali kako oni vide suradnju s Plenkovićem. 

“Nakon 15. ožujka i naše pobjede, mi ćemo stranku obnoviti i postaviti na zdrave temelje. Mi ćemo se iskreno boriti protiv korupcije, za čistu Hrvatsku i zemlju u kojoj će svi sposobni ljudi imati šansu tu svoju sposobnost pokazati i dokazati”, poručio je.

Oni koji rade nedjeljom, trebaju biti adekvatno plaćeni

Na pitanje novinara rekao je da se zalažu za to da se smanji mogućnost rada nedjeljom i da to bude ograničeno na neke aktivnosti, a da oni koji rade nedjeljom – budu adekvatno i pristojno plaćeni za taj rad. Naveo je da se u drugim državama, koje su “manje katoličke od Hrvatske”, nedjeljom puno manje radi i ima puno manje gospodarskih aktivnosti.

Kovač je poručio da oni neće funkcionirati tako da se u zadnji čas Hrvatskom saboru ili drugdje predlože kadrovska rješenja, što se pokazalo i u slučaju Jelenića.

“On je bio izvučen iz šešira. Tako se ne vodi kadrovska politika. Dobivamo kadrovsku situaciju da on podnosi ostavku jer je bio u sukobu interesa i nanio štetu ugledu Državnog odvjetništva. Tako se ne smije funkcionirati i tako mi nećemo funkcionirati. Te ćemo stvari promjeniti u interesu hrvatske države “, kazao je.

Na pitanje o prijetnjama ljudima u njegovu stožeru, odgovorio je da su Središnjem izbornom povjerenstvu HDZ-a priopćili što se događa na terenu, a da se to nije adekvatno uvažilo.

“Osobno neću izlagati ljude za koje znam da ih se pritišće. Mnogi rade u županijama, gradovima, općinama, upravi i slično i sigurno da se od njih očekuje da daju prednost kandidaturama sadašnjega predsjednika HDZ-a”, poručio je te istaknuo kako smatra da će na kraju pobijediti sloboda svijesti i sloboda mišljenja. 

Ranije smo se izjasnili protiv koalicije sa SDP-om, a sada nas neki kopiraju

Kovač je podsjetio da su se već ranije izjasnili protiv velike koalicije s SDP-om “jer bi ona bila loša i za HDZ i Hrvatsku”, a danas nas, rekao je, “neki kopiraju”.

“Danas imamo ljude koji nas kopiraju. To je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se javlja s idejom da nema velike koalicije, a do prije mjesec dana to nitko nije rekao. Mi smo ti koji diktiramo tempo, vidimo to i po Plenkovićevim kadrovskim rješenjima za unutarstranačke izbore na kojima je istaknuo kandidate – osim jednoga, koji nisu njegovi najbliži suradnici u HDZ-u. Znači da je on kadrovski kapitulirao, da je kapitulirao sadržajno i politički i sada neke druge stvari gura u prvi plan “, kazao je.

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Ivan Penava odgovorio je na pitanje novinara da je protiv dva amandmana nacionalnih manjina na Zakon o popisu stanovništva te je ustvrdio da se s njegovim mišljenjem slaže i velik broj pripadnika srpske manjine na području gdje živi.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ivan Penava: “Uspjet ćemo skupiti potpise do roka, opstrukcija je bilo”

Published

on

Kandidati “Opcije za promjene” HDZ-a Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivana Penava danas su u Požegi predstavili svoj program i smjer u kojem će voditi politiku stranke ako dobiju povjerenje članova na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Vukovarski gradonačelnik i kandidat za zamjenika predsjednika na unutarstranačkim izborima u HDZ-u Ivan Penava komentirao je kako im, s obzirom na ranije izjave o poteškoćama, ide s prikupljanjem potpisa.

“Uspjet ćemo prikupiti potpise do roka. Opstrukcija je bilo, no unatoč njima sigurno ćemo skupiti potpise. U utakmicu smo išli otvoreno, ne tajimo ništa, pa ni da je popis od 211 tisuća članova duboko pogrešan, nema nas ni 50 posto te brojke no mi smo se svjesni toga uhvatili u koštac”, rekao je Penava i rekao o kojim će temama i djelovima svoh programa govoriti HDZ-ovim članovima u Slavoniji.

“Nadam se otvorenom razgovoru među stranačkim tijelima, ukazivanjem na probleme kroz domenu onoga što smo trebali učiniti, a nismo. Ukazivanjem na sve što se očekivalo od HDZ-a kao od stranke koja je omogućila nastajanje Hrvatske zajedno s građanima,  a to je osigurati građanima da su svoj na svome, da ih nitko ne može dovoditi u podređen položaj zbog ovih ili oinh interesa. To smo propustili napraviti i velik broj ljudi nam je zato otišao u inozemstvo, pred nama je dug put oporavka”.

Penava se osvrnuo i na inicijativu HONG – Hadezeovci organizirano nadgledaju glasovanje – koju je dio članstva stranke pokrenuo kako bi osigurali poštenu provedbu predstojećih izbora za dužnosnike HDZ-a te koja poziva članstvo da im prijave sve eventualne nepravilnosti.

“Ne znam tko stoji iza nje, no mislim da je sve što vodi procesu transparentnosti i vidljivosti unutarstranačkog izbornog procesa dobro. Ne volim kada netko petlja, lažira, bilo da govorimo o popisu stanovništa na razini države ili popisu stanovništva na razini Vukovara, na što sam posebno alergičan, ali i danas kada plivamo u prostoru od famoznih 211 tisuća članova HDZ-a, ježim se toga jer znam da neki zločesti um negdje kombinira kako će iskoristiti jedan netočan, lažan podatak sebi u korist, a zapravo prevariti onog običnog člana koji je tu na terenu. Ježim se tih tamnih sfera, one su nažalost prisutne u kontinuitetu u HDZ-u i u Hrvatskoj državi i od toga hrvatski čovjek ima najveću štetu”, zaključio je Penava.


Ucitavanje vijesti

Najčitanije