Riječki HDZ ogradio se od izjava Ivone Milinović – Ona se ispričala preko Facebooka

Riječki HDZ u četvrtak je oštro osudio i ogradio se od izjave netrpeljivosti i netolerancije riječke gradske vijećnice Ivone Milinović koje je iznijela u emisiji “Podcast Velebit” na račun srpske nacionalne manjine.

“Predsjedništvo gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Rijeke oštro osuđuje svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije gradske vijećnice Ivone Milinović koje je
iznijela u emisiji ‘Podcast Velebit’. Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere”, stoji u priopćenju riječkog HDZ-a koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a Rijeka Lucian Vukelić.

Mediji prenose kako je Ivona Milinović, HDZ-a gradska vijećnica, iznijela šokantna opažanja na račun srpske nacionalne manjine tijekom gostovanja u “Podcastu Velebit” desničara Marka Juriča.

Milinović je u cijeloj emisiji iznosila kontroverzne tvrdnje, poput onih da Torcida šuruje s Miloradom Pupovcem koji vodi propagandu kako bi naštetio Hrvatskoj, a u jednom dijelu riječka HDZ-ovka ušla je u analizu Torcidine navijačke pjesme te potom u objašnjenje koje bi se lako moglo okarakterizirati kao govor mržnje. Krenulo je tako da je Marko Jurič prvo pogrešno citirao Torcidinu pjesmu, pročitavši stihove “Šugava Rijeko/Puna si Srba/Ima još vrba”, a potom ga je Milinović ispravila, citiravši ispravno navijački tekst: “Šugava Rijeko, smrdljivi grade/Pobit ću pola tvoje Armade/Šugava Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba”, prenosi “Jutarnji list”.

Nakon reakcije iz riječkog HDZ-a, oglasila se i Milinović koja je pokušala objasniti svoje izjave:

Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su izrečene upravo u kontekstu osude šovinističkog ponašanja dijela Torcide. I ja sam samo čovjek, i ispričavam se zbog krivog izražavanja. Niti to mislim, niti mi je to bila namjera reci, ali to sto sam izrekla je bila pogresno. Htjela sam poruciti upravo suprotno – da je dosta brojanja krvnih zrnaca jer to šteti svim hrvatskim gradjanima.

Medjutim, Torcidi se neću ispričati zato što uistinu jesam burno reagirala na šovinistički istup u Rijeci kada su na utakmici Rijeka-Hajduk, momci skandirali “Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba”. I stojim iza toga da je to strasna politika Torcide i da su u mojoj Rijeci uznemiravali sve normalne navijače Rijeke, neovisno o nacionalnosti. Neću se ispričati Torcidi niti zato što sam osudila nošenje majica “Ubi Srbina” na Poljudu. Niti zbog toga što sam osudila incident u Uzdolju.

Za mene postoje ljudi, ili smeća. Prebrojavanje krvnih zrnaca u maniri Pupovca i pojedinaca iz Torcide ću uvijek osuditi. Nekad ću se i nespretno izrazit, kao što uistinu i jesam. I kajem se. Jedinu fobiju koju imam jest fobija od ekstremističke politike. Ako je to zločin, jesam, kriva sam.

Pojedinci iz Torcide mi salju poruke “srpkinjo”, ekstremisti s druge strane, kažu da sam ustaša. I to ću izdržati ako će doprinjeti marginalizaciji svih ekstremnih dijelova hrvatskog društva, ma s koje strane spektra dolazili.

Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su…

Objavljuje Ivona MilinovićČetvrtak, 3. listopada 2019.