Ribić: Vrhovni sud treba ujednačavati svoje odluke, a ne sudsku praksu

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribič je, vezano za presude o povratu duga radnicima u javnim službama, poručio da Vrhovni sud ne treba ujednačavati sudsku praksu nego svoje odluke.

“Ne treba Vrhovni sud ujednačavati sudsku praksu gdje je ona vidljivo ujednačena, već treba ujednačiti svoje odluke. U suprotnom, on je taj koji stvara nejednaku sudsku praksu, što je suprotno ustavnim i zakonskim obvezama Vrhovnog suda“, napisao je to u srijedu Vilim Ribić u otvorenom pismu predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi.

Izvijestio je da je Matica hrvatskih sindikata pismo poslala povodom nedavnih različitih odluka Vrhovnog suda u pogledu dva identična zahtjeva Vlade RH za revizijom pravomoćnih sudskih presuda županijskih sudova koje su vezane za povrat duga radnicima u javnim službama po Sporazumu iz 2009.

Prema tom Sporazumu u 2016. godini trebalo je, podsjetio je, povećati osnovicu za 6 posto za 250 tisuća zaposlenika.

“Zaposlenici su se odrekli ranije ugovorenog rasta osnovice u 2009. i ugovorili povrat istoga pod vrlo preciznim rokovima i uvjetima. Kada su nastupili ti uvjeti,  Vlada HDZ-a nije htjela isplatiti svoju ugovorenu obavezu svojim građanima i tako je država prevarila 250 tisuća ljudi. Prvo su govorili da ugovor nije valjan, iako je svim vladama u prethodnim godinama bio valjan, jer su verificirali sve njegove izmjene i dopune na sjednicama Vlade, a kada to nije bilo branjivo onda su pronalazili druge razloge zašto nisu dužni isplatiti ljudima njihov zarađeni novac”, ustvrdio je Ribić.

Podsjetio je i kako su sindikati u ime svojih članova pokrenuli sudske postupke i dobili sve sporove, “i to sve do jednoga”.

“A zatim”, kaže Ribić,” umjesto da nakon tih pravomoćnih presuda isplati ljudima ono što im duguje i što su sudovi presudili, Vlada RH na naše zaprepaštenje traži reviziju, a Vrhovni sud jedan prijedlog za dopuštenje revizije prihvaća, a drugi odbija iako se radi o identičnim predmetima. Onaj koji prihvaća obrazlaže potrebom za ujednačavanjem sudske prakse (glasnogovornik Vrhovnog suda) iako je sudska praksa sasvim ujednačena”. Svi županijski sudovi sudili su pošteno i kompetentno u više od pedesetak sporova i jednoznačno presudili u korist tužitelja, ponovio je.

Ustvrdio je da je Vrhovni sud po zakonu ovlašten provoditi revizije samo u slučajevima različite sudske prakse. “Nema dvojbe da se ovdje radi o simbiozi najviših sudskih instanci i izvršne politike. To je današnja Hrvatska”, ocijenio je Ribić.

“Vrhovni sud također niti jednom riječju nije obrazložio zašto smatra da se radi o predmetima od šireg društvenog interesa ni kako je došao do tog zaključka. Upozoravamo da ‘širi društveni interes’ nije zakonom određena osnova za dopuštenje revizije“, istaknuo je Ribić u pismu.

Iz Matice hrvatskih sindikata izrazili su zabrinutost zbog takvih postupaka koji, kako tvrde, izazivaju sumnje ne samo u kvalitetu sudovanja na Vrhovnom sudu, već i u njegovu nepristranost od politike i izvršne vlasti.