RH izdala 1,275 mlrd. € obveznice po dosad najpovoljnijim uvjetima

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Republika Hrvatska je izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953% i kupon od 2,75%, što je najpovoljnije do sada, objavilo je Ministarstvo financija. Najavilo je i da će ta sredstva koristiti za otplatu i refinanciranje dugova cestarskog sektora.

Republika Hrvatska je danas izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je dosad najpovoljnije, a ujedno i izdanje najdulje ročnosti realizirano na međunarodnim tržištima kapitala, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Vodeći agenti izdanja su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays i J.P. Morgan.

Ministarstvo financija je strateškim odabirom povoljnog trenutka izdanja, a s obzirom na nedavne objave podataka o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja, iznimno uspješno realiziralo transakciju izdanja euroobveznica, ističu iz resora financija.

Izniman interes investitora potkrepljuju i činjenicom da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana s ukupnom potražnjom od strane 226 investitora na razini od oko 3,38 milijardi eura. Također, dodaju, obveznice su izdane bez ikakve premije na novo izdanje, koja je uobičajena prilikom prikupljanja sredstava na inozemnim tržištima kapitala.

Potražnja za obveznicom bila je geografski široko rasprostranjena, a najveći dio potražnje dolazi iz zemalja središnje i istočne Europe (CEE zemlje), odnosno Italije, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrije, Njemačke, zemalja Beneluxa i drugih. Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za prijevremenu otplatu i refinanciranje zaduženja s državnim jamstvima HAC-a, ARZ-a i HC-a. Slijedom toga, ostvareno izdanje je neutralno u odnosu na razinu javnog duga, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Premijer Andrej Plenković je danas na početku sjednice Vlade izjavio kako se u Lodnonu vode pregovori s investitorima o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova cestarskog sektora, a kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate.

Ukupni dug cestarskog sektora iznosi oko 5 milijardi eura.

Zadnje zaduženje hrvatske države na inozemnom tržištu bilo je u ožujku ove godine, kada su izdane desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,25 milijardi eura, uz prinos od 3,199 posto i kupon od 3,00 posto.