Rezultati turističke sezone na razini rekordne 2019.godine

Ovogodišnja turistička sezona je na razini one iz predpandemijske, rekordne 2019.godine, Hrvatska bilježi 12,5 milijuna dolazaka i 63 milijuna noćenja, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“Brojke su na razini 2019. godine, imamo oko 12, 5 milijuna dolazaka i 63 milijuna noćenja”, rekla je ministrica za RTL Danas.

Naglasila je i da u odnosu na prošlu godinu imamo preko 50 tisuća novih ležajeva u nekomercijalnom i komercijalnom smještaju.

U odnosu na 2017. godinu broj novih ležajeva porastao je za čak 300 tisuća, zbog čega početkom sljedeće godine na snagu stupa novi zakon o turizmu koji će voditi računa o kapacitetima turističkih destinacija, navela je.

Domaćih je turista 14 posto više nego prije četiri godine, te su na drugom mjestu po broju dolazaka.

S druge strane, Talijani ove godine zaobilaze istočnu obalu Jadrana, a jedan od razloga je kampanja tamošnjih vlasti da građani preko ljeta ostanu u Italiji. Usprkos tome, i Talijana ima 14 posto više u odnosu na prošlu godinu, rekla je Brnjac.

Privatnim iznajmljivačima ministrica poručuje da cijena smještaja mora pratiti kvalitetu, inače će to turisti znati kazniti.

“Gosti to prepoznaju, oni istražuju kakva je ponuda, što imamo na tržištu i kakve su cijene”, rekla je ministrica, koja očekuje dobre turističke rezultate sve do kraja godine.