Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om

Zagreb, 26.05.2020. - Konferencija za medije o pripremama RESTART koalicije za parlamentarne izbore i aktualnoj političkoj situaciji. Na fotografiji Davor Bernardić, Krešo Beljak Zlatko Komadina. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak da je vlada prespavala predsjedanje Europskom unijom te da se Hrvatska nije nametnula kao lider već je ispala kao potpuni autsajder.

“Ova Vlada je prespavala predsjedanje EU-om, Hrvatska se nije nametnula kao lider. Ispali smo potpuni autsajder kada je predsjedanje EU u pitanju”, rekao je Bernardić u na konferenciji za novinare u Samoboru.

Smatra da je trebala znati preuzeti ulogu lidera i nametnuti teme koje su važne za spas hrvatskog gpospodarstva, očuvanja radnih mjesta i za bolji život građana.

Upozorio je i da to nije napravljeno te je, kako pišu mnoge europske tiskovine, ocijenio da je hrvatsko predsjedanje „sramota”.

Vezano uz sastavljanje izbornih lista rekao je i kako je stav Predsjedništva njegove stranke da bi europarlamentarci trebali pomoći na parlamentarnim izborima, ali je to njihova individualna odluka.

Naveo je kako je želju u tome za sada iskazali Predrag Fred Matić i Romana Jerković, koji će se najvjerojatnije nalaziti na njihovim izbornim listama.

Drži kako je dobro da europarlamentarci svojim radom, integritetom i rezultatima rada u Bruxellesu pomognu građanima jer nam je svaka pomoć potrebna u korištenju sredstava europskih fondova. Upozorio je i da je Hrvatska do sada iskorištavala samo 17 posto sredstava europskih fondova, a što je mizerno.

Predsjednik SDP-a rekao je i da i dalje razgovaraju s međimurski županom Matijom Posavcem i drugim regionalnim strankama. Također, najavio je i da će nastaviti suradnju s IDS-om.

Na pitanje tko će Restart koaliciji biti prihvatljivi partneri nakon parlamentarnih izbora, odgovorio je da će nakon tih izbora SDP sa Restart koalicijom imati dovoljno ruku da s manjinskim strankama formira stabilnu vladu. Uz to su im prihvatljivi, ako pređu izborni prag, sve političke opcije koje s njima dijele iste svjetonazore.

Najavio je i da će nakon pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima iskoristiti sve mogućnosti europskog stabilizacijskog mehanizma kako bi Hrvatskoj osigurali rast i razvoj, spasili radna mjesta i očuvali gospodarstvo.

Upitan o izboru nove državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, koja je danas prisegnula na dužnost, Bernardić je rekao kako je teško biti neučinkovitiji od bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

U njegovom mandatu je Hrvatska pala na zadnje mjesto po korupcji u Europi te smo po indeksu percepcije korupcije u Europi jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu a zbog sumnje na korupcije je iz vlade moralo otići 11 ministara, dodao je.

“Vlada se održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji tj. kupovini zastupnika u Hrvatskom saboru”, upozorio je.

Zanima ga hoće li nova državna odvjetnica krenuti u borbu protiv korupcije i na dnevni red opet staviti npr. aferu Borg koju je Jelenić zataškavao.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekao je kako tzv. neovisna tijela ili institucije kao što bi trebalo biti Državno odvjetništvo RH a koje bira politika ne mogu imati njegovo povjerenje niti povjerenje građana.

“Dok se to ne promijeni svi ti ljudi koje imenuje vladajuća većina tj. HDZ bit će HDZ-ovi pijuni”, kazao je.

Bernardić je Samoboru u nazočnosti predsjednika HSS-a i samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, SDP-ovog koordinatora za 7. izbornu jedinicu Zlatka Komadine te  predsjednika Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihaela Zmajlovića obišao tehnološku zonu i poduzetnički inkubator Mali tehnopolis.