Reformisti položili vijence na grob Savke Dabčević-Kučar

Reformisti položili vijence na grob Savke Dabčević-Kučar

Izaslanstvo Narodne stranke – Reformista položilo je u utorak vijence na grob hrvatske političarke Savke Dabčević-Kučar u povodu 10. godišnjice njezine smrti, označivši ju kao jednu od najvećih ličnosti moderne hrvatske politike.

 “Savka Dabčević-Kučar zasigurno je jedna od najvećih ličnosti moderne hrvatske politike, a svakako je najvažnija žena u njoj. Bila je najobrazovaniji hrvatski političar u cijeloj modernoj povijesti, širokog znanja i područja interesa, a posebno se istaknula u području ekonomije, što se ne može povezati s cijelim nizom današnjih političara”, priopćio je predsjednik stranke Radimir Čačić. 

 Istaknuo je da su njezina osobnost i način poimanja politike u suprotnosti s današnjim shvaćanjem – populizmom, ignorancijom i dnevno političkim prepucavanjima. 

 “Svojim je djelovanjem uvijek potvrđivala kako je politika bez etičkih i moralnih vrijednosti bezvrijedna politika. Na tim temeljima nastala je Narodna stranka – Reformisti i te ćemo vrijednosti nastaviti slijediti i ubuduće”, poručio je Čačić.

 Ocijenio je kako je Savka Dabčević-Kučar, kao jedna od ključnih figura i simbol Hrvatskog proljeća koje je odredilo daljnje povijesne tijekove Hrvatske, danas neopravdano zaboravljena te je zanemarena njezina uloga u stvaranju hrvatske države zanemarena.

 U svom političkom djelovanju, ali i znanstvenom radu bila je ispred svog vremena, otvarajući pitanja i teme koje su i danas aktualne te je utrla put ideji narodnjaštva u hrvatskoj politici, zaključuju Reformisti u priopćenju. 

 Uz Čačića, polaganju vijenaca nazočili su i potpredsjednica stranke Natalija Martinčević, potpredsjednica zagrebačke organizacije Zinka Bratuša te članovi predsjedništva zagrebačkog stranačkog odbora Zoran Kopić i Željko Lekšić.

 Savka Dabčević-Kučar rođena je na Korčuli 6. prosinca 1923. godine, a preminula je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. godine. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. HNS je osnovala 1990. godine, čija je predsjednica bila do 1994., kada ju je naslijedio Radimir Čačić.