Reakcije na ostavku Martine Dalić

Foto: Nacionalno/D.Prša

Želim da prestanemo biti zemlja u kojoj netko da bi uspio treba biti dobar s državom”, tom je rečenicom predsjednik Mosta Božo Petrov započeo konferenciju za novinare nakon što je ostavku dala potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

“Izjavom kako se nada da će država istražiti da su u javnost dospjeli fragmenti njezine komunikacije, ona poručuje da nije važan sadržaj te komunikacije. Doslovno tri dana prije dolaska na Vladu tog zakona ona je dala službama Vlade da se konačni prijedlog zakona mnemotehnički uredi zakonski tekst. Mi smo predlagali 3 povjerenika, to je isključeno, a danas se vidi zašto je Most isključen.

Dalić je preuzela svu odgovornost i van institucija uz blagoslov premijera organizirala skupinu za izradu zakona. U ministarstvu pravosuđa donijela ga je 3 dana prije i Most je iz svega bio isključen. Iz njezine korespondencije možete vidjeti da u svemu nema članova Mosta, koji je tada bio koalicijski partner u Vladi”, rekao je Petrov.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere “Hotmail”, ocijenio kako je čitav proces u vezi Agrokora “što se tiče političkog aspekta, sigurno dekontaminiran”.

“Što se tiče drugih aspekata, za to su nadležne druge instititucije”, poručio je Pupovac.

“Sutra ćemo imati nastavak razgovora stranaka vladajuće koalicije, u kojemu ćemo vidjeti što sve treba napraviti da bi se izvršila potpuna konsolidacija procesa koji je u jednom segmentu bio kontaminiran”, kazao je čelnik SDSS-a.
Istaknuo je kako njegova stranka “poštuje premijerovu odluku koja je rezultat procjene što je dobro za Vladu, vladajuću koaliciju i nastavak procesa konsolidacije Agrokora”.

Živi zid kazneno prijavio Plenkovića, Dalić, Marića i Ramljaka

Živi zid podnio je u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, sad već bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka i ministra financija Zdravka Marića zbog “afere Hotmail”.

U cijelom procesu Martina Dalić više nije toliko važna, već je važna odgovornost samog premijera jer je njegova izvršna vlast, njegova je izvršna i zapovjedna odgovornost i u cijelom procesu on je morao znati, a iz mailova je vidljivo da je znao, rekao je novinarima u Saboru glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.
Kaznenu prijavu protiv četvorke, uključujući i premijera, Živi zid je podnio u ponedjeljak ujutro zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, zlouporabe povlaštenih informacija, trgovanja utjecajem i neprijavljivanja pripremanja kaznenog djela.
Lukanić smatra da bi premijer, kad bi imao časti, sam podnio ostavku, a Vlada prema njegovom mišljenju više nema legitimitet s obzirom da je i premijer u tom procesu kontaminiran.

Mrak Taritaš: Plenković se skiva iza ženske suknje

Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, ustvrdila da se premijer Andrej Plenković “cijelo vrijeme skriva iza ženske suknje”, a smatra i da su se premijer i potpredsjednica, umjesto obračuna, priklonili ortačkom kapitalizmu.

“Da se našalim, mislila sam da će na konferenciji za novinare i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, dati ostavku. Naš premijer cijelo vrijeme se skriva iza ženske suknje. Što će sada činiti kada te suknje više nema, vidjet ćemo, ali bilo bi najpristojnije prema svim građanima ove zemlje da kaže da on toliki teret više ne može nositi, da mu je previše i da ode put Bruxellesa ili gdje je već namjerio ići. On je svoju sudbinu cijelo vrijeme vezao uz potpredsjednicu Dalić i zapravo se skrivao iza nje, a sada je pitanje što će sada činiti”, komentirala je Mrak Taritaš.

Radin: Dobro da je premijer tražio ostavku Martine Dalić

Potpredsjednik Sabora iz redova talijanske manjine Furio Radin izjavio je u ponedjeljak kako je dobro što je premijer Andrej Plenković tražio ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere “Hotmail”, a Plenkoviću je poručio kako na njegovu podršku može i dalje računati.

“Dobro što je premijer tražio ostavku Martine Dalić. Mi ćemo, kao koalicijski partneri, napraviti sve da se stvori atmosfera u kojoj će se, nadajmo se u zakonskom roku, uspješno dovršiti proces nagodbe u Agrokoru. Jasno je da naša podrška premijeru Plenkoviću i dalje ostaje”, rekao je Radin Hini.
Glavni je zadatak sada, kaže, uložiti napore da se sve okonča u korist ljudi zaposlenih u Agrokoru ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.