Ured predsjednika: Nitko nas iz MORH-a nije kontaktirao oko polaganja vijenaca

Iz Ureda predsjednika u subotu su priopćili da ih nitko iz MORH-a nije kontaktirao oko polaganja vijenaca povodom Svih svetih te su pozvali ministra obrane da to objasni.

U priopćenju stoji i da predsjednik Republike ni na koji način jučer nije prozvao ni ministra obrane niti načelnika GS OSRH zbog organizacije polaganja vijenaca , a da “već drugi put u tjedan dana, ovoga puta u formi službenog priopćenja MORH-a, ministar obrane Mario Banožić insinuira kako Predsjednik Republike, njegov vrhovni zapovjednik, iznosi ‘netočne i neutemeljene tvrdnje'”.

“Napisati kako ‘Vlada RH nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu u 11 sati’ za petak, 30. listopada, kako bi obilježila blagdan Svih svetih znači-ili da je ministar obrane sam sebe uhvatio u laži ili je bio prisiljen lagati da zaštiti predsjednika Vlade. Trećeg nema”, navodi se u priopćenju.

Također navode kako dokumenti kojima raspolažu potvrđuju kako je ministar obrane donio dvije odluke o obilježavanju Svih svetih i Dušnog dana temeljem kojih je MORH izradio prijedlog programa obilježavanja, te zatražio od Glavnog stožera OSRH izdavanje zapovijedi o organizacijsko-planskim pripremama i pružanju potpore u protokolu svečanog polaganja vijenaca. Prema njegovoj odluci, predviđeno je zajedničko polaganje vijenaca Predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, a MORH je zadužen da program polaganja vijenaca izradi u suradnji s protokolima Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH, stoji u priopćenju.

Napominju i da od odluke ministra obrane 23. listopada do danas nitko iz MORH-a nije kontaktirao Ured Predsjednika po tom pitanju premda, kako su naglasili, ministar obrane potpisuje odluku o zajedničkom polaganju vijenaca i traži da se program dogovori, između ostalih, s protokolom Predsjednika.

“Ured Predsjednika, dakle, nije obaviješten o odluci, niti mu je poslan prijedlog programa na usuglašavanje. Znači li to da MORH-ove službe ne provode odluke ministra obrane? U ovom slučaju nisu ih provele. Ako je tako, velik je to problem, prije svega ministrov, pa ga on sam mora i rješavati, a ne neistinama prebacivati odgovornost”, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

“Ured predsjednika pristojno je u četvrtak, 29. listopada, pozvao Vladu RH i Hrvatski sabor da se dogovori zajedničko polaganje vijenca. Ne znajući, jasno, da se ministrova odluka provodi Uredu predsjednika iza leđa”, navodi se i ističe da je, za razliku od Ureda Predsjednika, Glavni stožer dobio odluku ministra i prijedlog – s Uredom predsjednika neusuglašenog – programa – na kojemu se temelji i zapovijed načelnika GS OSRH – prema kojemu su u petak 30. listopada u 11 sati vijence položiti trebali Predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH. Istom zapovijedi načelnika GS OSRH – i to vrlo žurnom, kako bi se stiglo sve pripremiti – angažirana je i Počasno zaštitna bojna kao uvijek u takvim prigodama, dodali su.

Dakle, pojasnili su, sve je planirano za petak 30. listopada, a ostavljena je samo mogućnost dogovora oko satnice.

Raspolažemo dokumentima

“Istim programom, štoviše, predviđeno je i to da izaslanstvo MORH-a i OSRH polože vijence u petak 30. listopada, u 10,20 sati što je i učinjeno. Između ostalog, tim programom je obilježavanje Svih svetih predviđeno i za 2. studenoga, a jedini datum obilježavanja Svih svetih koji se uopće ne spominje u programu MORH-a, pa onda ni u zapovijedi načelnika GS OSRH, jest – subota, 31. listopada”, istaknuli su iz Ureda predsjednika.

Stoga su i upitali kada je i zašto, te čijom odlukom, ukinuto zajedničko polaganje vijenaca predviđeno odlukom ministra obrane te kada je i zašto, te čijom odlukom subota naglo ubačena kao “planirani” dan obilježavanja za predsjednika Vlade RH.

U priopćenju također napominju kako su ta pitanja podložna samo nagađanju, dok su neistinite tvrdnje ministra obrane – suprotne i ranijoj ministrovoj odluci i pisanom programu MORH-a – podložne ozbiljnom propitkivanju kako to ministar obrane obavlja svoju dužnost.

“Ako je spreman tolerirati nepoštivanje vlastitih odluka i neistinito tumačiti programe za koje postoji pisani trag, što je još spreman učiniti po nalogu učenika Yutela i njihovih šefova?”, pitaju iz Ureda predsjednika.

Iz Ureda predsjednika poručili su i kako raspolažu spomenutim dokumentima, ali ih neće javno objavljivati “kako ne bi postupio jednako kao MORH koji olako dostavlja dokumente i informacije vezane uz aktivnosti Predsjednika Republike” te su pozvali ministra obrane da dodatno objasni svoje i postupke MORH-a.

“Kao najbolji način za utvrđivanje činjenica smatramo upravo objavu spomenutih dokumenata iz kojih će sve biti jasno, pogotovo što ni na koji način nisu klasificirani”, stoji u priopćenju.

(Hina)