Reakcija dobavljača na Todorića: Dalić dobro vodi proces

Pismo Ivice Todorića u krugovima njegovih vjerovnika doživljeno je kao pucanj u prazno.

Dio sugovornika koji su govorili za Večernji list smatra da je Todorić pretjerao, a dio misli da je pismo proizvod neprihvaćanja odgovornosti za loše upravljanje koje je dovelo do katastrofalnih posljedica za tvrtku. Ipak rijetki žele govoriti javno dijelom i stoga sto ne žele Todorićevu priopćenju dati na važnosti. Dobavljač Agrokora koji je prvi naplatio svoj dug, Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, najvećeg distributera u Europi, ističe da treba podržati potpredsjednicu Vlade u ovom trenutku.

“Martina Dalić ovaj proces vodi dobro i profesionalno odrađuje posao. Treba joj dati podršku u teškom poslu”, kazao je Roglić. Dio vjerovnika Agrokora koji drže da je Ivica Todorić pismom pretjerao govore da bi trebao prihvatiti svoj dio krivnje i povući se iz javnosti, a nikako ne napadati Vladu, dok dio sugovornika sumnja da se Todorić na ovaj potez nije odlučio sam već uz podršku saveznika.

“Očekivao sam da će Todorić krenuti u džihad”, kaže je Večerjem jedan sugovornik, jer je napad najbolja obrana. Naime, u krugovima vjerovnika pismo koje je medijima dostavljeno u petak popodne doživljavaju i kao potencijalnu obranu od sudskih procesa ili eventualne kaznene odgovornosti. Krajem mjeseca očekuje se objavljivanje konačnih tražbina Agrokorovim vjerovnika, ali i skorašnja objava nanovo revidiranih financijskih rezultata Agrokorovih kompanija.

Najveći vjerovnik Sberbank i javno je najavio da će tužiti bivšu upravu Agrokora i Ivicu Todorića osobno zbog falsificiranja financijskih izvještaja na temelju kojih su ishodili kredite ruske državne banke. Zato sugovornici Večernjeg lista zaključuju da je Todorićev napad na Vladu inspiriran strahom od posljedica nakon objave revizije.