Razminirano područje u Dvoru uz granicu s BiH, bolji nadzor državne granice

Završen je projekt razminiranja područja u općini Dvor uz državnu granicu Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, od ukupno četiri četvorna kilometra, čime je omogućen bolji nadzor i pristup državnoj granici, a korak je i prema uspostavljanju shengenske granice, rečeno je u ponedjeljak u Sisku.

Župan Ivo Žinić je, zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom, u prostoru Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku nazočio Završnoj konferenciji projekta pod nazivom „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“ financiranog sredstvima Europske unije iz programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanju institucija za 2012. godinu.

Konferenciji su nazočili i Đurđa Adlešič, predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje, Mislav Sovulj, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, predstavnici policije i kao domaćin, Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Projekt je trajao pola godine, a njegova ukupna vrijednost je 4,6 milijuna eura, od čega 3,9 milijuna eura čine sredstva EU u okviru IPA programa.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan istaknuo je na Završnoj konferenciji o dva ugovora o bespovratnim sredstvima, da je razminirano ukupno četiri dužna kilometra uz samu državnu granicu, a na tom je području pronađeno i uništeno oko 300 komada ubojitih sredstava, najviše protupješačkih mina.

Razminiranjem tog dijela općine Dvor, u Sisačko-moslavačkoj županiji također je osjetno povećana sigurnost djelatnika hrvatske granične policije u sprječavanju ilegalnih aktivnosti u pograničnom području, a omogućeno je i učinkovito funkcioniranje svih službi na graničnim prijelazima s BiH.

Razminiranjem uz samu granicu Republike Hrvatske omogućit će se i bolji nadzor i pristup državnoj granici, rečeno je.

I ovaj je projekt rezultat vrlo dobre suradnje s HCR-om, koja traje od 2006., rekao je pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Mislav Sovilj.

Ukupno je potpisano 15 ugovora o razminiranju na području osam hrvatskih županija vrijednih 35 milijuna eura, naglasio je, zahvalivši Europskoj komisiji na suradnji i potpori.

Sredstva EU čine više od 60 posto proračuna HCR-a

Predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešić rekla je kako sredstva EU sada čine čak više od 60 posto proračuna HCR-a, što je jedna od pogodnosti ostvarenih pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji.

Ukupno je kroz različite pretpristupne i pristupne programe, EU financirala razminiranje u Hrvatskoj s 96 milijuna eura. Sličan model financiranja nastavit će se i nadalje kroz europske strukturne i investicijske fondove.

O značenju projekta za općinu Dvor i Sisačko-moslavačku županiju govorili su dvorski načelnik Nikola Arbutina, župan Ivo Žinić i zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić.

Župan Žinić rekao je da je u Sisačko-moslavačkoj županiji još preostalo razminirati oko 70 četvornih kilometara na području 10 gradova i općina.

Stručnim i sistemskim pristupom, prilikom razminiranja u proteklih šest godina nije zabilježen niti jedan incident, rekao je Smolčić. Naglasio je kako je razminiranje područja uz državnu granicu Republike Hrvatske i korak prema uspostavljanju shengenske granice.

Projekt je na završnoj konferenciji predstavila njegova voditeljica Gabrijela Subašić.