Ravnatelj Vinogradske bolnice zaražen koronavirusom

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Ravnatelj druge najveće bolnice u Hrvatskoj, KBC Sestre Milosrdnice, prof. Mario Zovak pozitivan je na koronavirus. Tu informaciju potvrdio je za Jutarnji list i dodao kako nema nikakvih simptoma, te da se od sinoć nalazi u izolaciji.

– Moj nalaz je pozitivan, što znači da imam potvrđen COVID-19. Tu informaciju dobio sam sinoć i od tada sam u izolaciji. Inače ovo je četvrti test u 14 dana koji sam u suradnji s epidemiolozima napravio zbog predostrožnosti. Nakon tri negativna, četvrti se pokazao pozitivnim – kaže Zovak za Jutarnji list.

– To znači da, logično, neću raditi posao kirurga, odnosno operirati ili biti u fizičkom kontaktu s bilo kime. S druge strane, u koordinaciji sam sa svim službama KBC-a koji i dalje funkcioniraju – kaže Zovak.

Inače u Vinogradskoj je u ovom trenu u samoizolaciji 190 djelatnika, a na koronavirus je pozitivno 15, od čega su četiri liječnika, pet medicinskih sestara i šest osoba iz administracije.

– Kako bi bolnica normalno funkcionirala i kako u niti jednom trenu ne bi imali deficit liječnika, podijelili smo timove u dvije grupe. Grupa u pričuvi, koja je bila doma 14 dana, vraća se za vikend, a ostali idu kući. Takva raspodjela je moguća jer svi znamo da zbog epidemije bolnice rade samo neodgodive slučajeve, koji mogu direktno utjecati razvoj ili pogoršanje bolesti – pojašnjava.

Prof. Zovak je optimističan i vjeruje da simptome neće niti imati, ili da će biti zanemarivi, te kako će se čim prije vratiti na svoje radno mjesto.

– Zvučat će čudno, ali dobro je da sam sad pozitivan. To znači da ću kada dođe da vrhunca epidemije moći dati svoj doprinos u bolnici, ali ovaj put s imunitetom – zaključuje u razgovoru za Jutarnji list.

Nacionalno/N1.