Ravnatelj policije Milina: Gotovo tisuću ljudi prekršilo je mjeru samoizolacije

Glavni ravnatelj policije ne smatra da je policija potkapacitirana kao ni da su donesene mjere represivne.

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, komentirao je u Novom danu izjavu stručnjaka za sigurnost Željka Cvrtile koji je u srijedu na N1 između ostalog o nadzoru mobitela rekao da “to nemaju ni najrigorozniji protuteroristički zakoni” te da “to u demokracijama ne bi smjelo biti dozvoljeno”, ali i da je policija potkapacitirana.

“Čuo sam razna stajališta, ali ovdje je bitno da se sve ove mjere provode na temelju procjene i prijedloga zdravstvene struke, epidemiologa. Nije ove mjere Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo da kao rezultat dobiju policijsku represiju, nego se svaki dan analiziraju događanja i donose se mjere. Ako će se situacija poboljšavati, razmišljat će se o blažim mejrama. Ovisimo svi o razvoju epidemiološke situacije i građani čekaju nove brojke”, pojasnio je Milina i prokomentirao izjavu Cvrtile:

“Čudi me da je to olako izjavio. Apsolutno se u prijedlogu ne govori o prisluškivanju. Rekao je da je policija potkapacitirana, ali sigurnost Zagreba je apsolutno na najvišoj razni. Što se tiče Zakona o elektroničkim komunikacijama, cilj je pomoći da se mjere poštuju, da se u epidemiji tehnički pomogne, da se kvalitetnije radi kontrola što se tiče kršenja mjera izolacije. Pa me čudi ova olako data izjava i to ne stoji.”

Naglasio je da su zasad imali samo jedno prijavljeno kazneno djelo provale u užem centru Zagreba nakon potresa:

“Stalno pratimo stanje s načelnicima svih policijskih uprava. Značajno smo pojačali prevenciju kriminaliteta i opasnost od urušavanja objekata. Svakodnevna je zadaća policijskih službenika da prate kretanje različitih osoba, a moguće je da se pojedinci obuku u službene odore i imaju nečasne namjere. Ali prevencija daje rezultate.”

Govoreći o postupanju policije u okviru mjera samoizolacije, rekao je da su dosad ukupno napravili preko 10 tisuća provjera kršenja mjera. Skoro tisuću osoba prekršilo je mjere samoizolacije, odnosno njih 997 prema najnovijim podacima od jutros.

O tome se odmah, kaže Milina, izvješćuje Državni inspektorat. Dodao je da time pomažu zdravstvenom sustavu zbog čega se sad i svima koji su doputovali iz inozemstva, odmah određuje mjera samoizolacije.

Kazao je i da je policija od početka vodila računa o zaštitnoj opremi, a pojedinci se stalno upozoravaju na mjere samozaštite.

No, i policijski je sustav izložen. Ondje prema najnovijim podacima bilježe osam policijskih službenika pozitivnih na koronavirus, 74 ih je izašlo iz samoizolacije, a 96 ih se još uvijek nalazi u samoizolaciji, prenosi N1.