Ravnatelj Plitvičkih jezera Kovačević: ‘Nije točno da se to vozilo moralo kupiti’

Izvor: GSpress/Nikola Nick Mraović

Kovačević je kazao da im nije potrebno vozilo vrijedno do 375.000 kuna, ali je zato ostavio nabavu tri vozila koja su zaista potrebna za funkcioniranje Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Nacionalni park Plitvička jezera niti iz drugog pokušaja neće dobiti luksuzni terenac kojim bi se vozao i čelnik te ustanove. Novi ravnatelj Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević je brzinski povukao iz natječaja kupnju terenca vrijednog do 375.000 kuna, neslužbeno nam je potvrđeno. Kovačevićevo imenovanje prošli tjedan je izazvalo raskol u HDZ-u, a dočekao ga je natječaj za vozila koje je raspisala njegova prethodnica Antonija Dujmović, pišu 24 sata.

Prema specifikacijama objavljenima u natječaju, luksuzni SUV je trebao biti dizelaš, imati mjenjač sa šest brzina, najmanje 130 konjskih snaga, biti dužine između 4,44 i 4,5 metara, širine do 1,9 metara, visine do 1,65 metara, s maksimalnim brojem pet osoba, aluminijskim nosačima na krovovima, aluminijskim naplatcima od 18 cola, radiouređajem s “bluetooth hands free” mogućnostima, elektroničkim podesivim bočnim retrovizorima i morao je biti bijele boje.

Nakon što je proučio dokumentaciju, Kovačević je odlučio da takvo vozilo ne odgovara potrebama parka i da nije točna tvrdnja njegove prethodnice da se ono moralo kupiti. Ipak, ostala tri vozila koja su se tražila u natječaju ostaju. Radi se o dva kombija koja su ukupno trebali platiti 280.000 kuna bez PDV-a i jednom osobnom vozilom procijenjenom do 90.000 kuna.

Natječaj je objavljen 27. prosinca u mandatu bivše ravnateljice Parka Antonije Dujmović, koja u njemu ne vidi ništa sporno te tvrdi da se vozila, posebice luksuzni SUV, ne nabavljaju za potrebe ravnatelja NP Plitvička jezera. “Ne radi se o vozilu za ravnatelja, već za radnike parka i njihove goste”, rekla je Dujmović za Jutarnji i onda sve prebacila na novog ravnatelja Tomislava Kovačevića.

“Odluka o odabiru još nije donesena, a tu odluku donijet će novi ravnatelj”, dodala je. Nakon što je priča o natječaju za kupnju novih automobila izašla u medijima, novi ravnatelj nije čekao niti trenutka da ga poništi.

Inače, Kovačevićevo imenovanje dovelo je do sukoba ličkog ogranka HDZ-a, na čelu s Darkom Milinovićem, i ministra Tomislava Ćorića. Premijer Plenković je, kao posljedicu toga, raspustio navedeni ogranak HDZ-a. No to nije prvi ovakav slučaj na Plitvičkim jezerima. Lidija Bertović, tadašnja ravnateljica Plitvičkih jezera, htjela je 2012. godine nabaviti luksuzni terenac s 250 konjskih snaga i procijenjene vrijednosti od 400.000 kuna. Tadašnji resorni ministar Mihael Zmajlović spriječio je tu javnu nabavu, a ravnateljica Bertović je kasnije smijenjena zbog rastrošnosti.