Ravnatelj KBC Split J. Meštrović: Moja ostavka je moralni čin

Ravnatelj KBC- a Split Julije Meštrović u utorak se još jednom ispričao zbog zamjene identiteta dviju pacijentica u toj bolnici, od kojih je jedna preminula, poručivši kako je njegova ostavka moralan čin.

“Ovo je bio moralan čin. Započeli smo unutarnji nadzor nemilog događaja i kao i do sada ćemo detaljno obavijestiti javnost. Sve ćemo detalje istražiti jer sustav mora funkcionirati. Sve ću napraviti da bolnica i dalje funkcionira. Još jednom, zahvaljujem obiteljima na razumijevanju i još jednom im se u svoje osobno ime, i u ime djelatnika KBC Split, duboko ispričavam”, izjavio je Meštrović.

Rekao je i da će do odluke Upravnog vijeća i dalje biti ravnatelj, te da će bolesnicima osigurati adekvatnu skrb.

​Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenil​i​ identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i u ponedjeljak ​je ​vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a ​u ponedjeljak​ se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.​ Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​Beroša, ​pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.​ 

To međutim nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe.