Ravnatelj KBC-a Rijeka: Prvi pacijent na riječkom području izliječen

Davor Štimac dao izjave za medije u vezi koronavirusa

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac izjavio je u nedjelju da je prvi pacijent koji je bio zaražen na riječkom području izliječen, jer je i njegov drugi test na koronavirus bio negativan.

Štimac je za HTV izjavio da je taj pacijent imao prilično ozbiljnu kliničku sliku, s atipičnim znakovima COVID infekcije i upalu pluća.

“Danas je negativan nalaz potvrđen drugi put. Očekujemo da bi idućeg tjedna trebao biti otpušten i nakon toga će biti 15 dana u samoizolaciji u kući, kako bi bili potpuno sigurni“, kazao je Štimac. 

Uz njega, još su dvije osobe s potvrđenim koronavirusom u KBC-u Rijeka, a još pet inficiranih na širem riječkom području nalazi se u samoizolaciji. 

Štimac je naglasio da se riječki KBC, koji djeluje na više lokaliteta, priprema za rad u novim uvjetima. Tako zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici kojima je nužan respirator. Uz to, zgrada Klinike za otorinolaringologiju i Klinike za infektologiju izdvajaju se za simptomatske pacijente koronavirusa, ali bez potrebe za respiratorom.

“Želimo biti spremni ako se pojavi veći broj pacijenata, a za to su potrebne promjene u našem sustavu. Dio ljudi s nekih klinika premjestili smo u druge dijelove bolnice, spremni smo na mogućnost preraspodjele”, rekao je. 

Na pitanje o bolničkom tretmanu kroničnih bolesnika Štimac je istaknuo da bi liječnici obiteljske medicine u dogovoru s bolesnicima trebali najveći dio njihovih problema rješavati kroz ambulante obiteljske medicine.