Ravnatelj Imunološkog zavoda dao ostavku – evo gdje bi mogla biti nova tvornica krvi i plazme

Ravnatelj Imunološkog zavoda Bojan Benko dao je ostavku. Vlada će na idućoj sjednici imenovati povjerenstvo sastavljeno od predstavnika tri resorna ministarstva i grada Zagreba koje će analizirati stanje i pronaći model za spas Imunološkog zavoda.

Još jedan čelni čovjek odlazi iz zavoda. Četvrti je to ravnatelj koji je u posljednje dvije godine napustio Imunološki zavod. Uprava i radnici su nemoćni, a Vlada u donošenju odluka prespora. Slijede analize. Ono gdje nema dileme nikakve to je da treba ići graditi novu proizvodnju derivata plazme i u tome smislu mislim da ćemo se brzo dogovoriti i da bi se već do konca godine moglo krenuti u konkretne postupke, a što se tiče cjepiva to je nešto što nosi velike rizike jer smo u međuvremenu izgubili i ljudske resurse i tržište što onda nosi i rizik ulaganja, rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Za početak bi se, doznajemo, krvna plazma mogla prerađivati u Zavodu za transfuzijsku medicinu, a za novu tvornicu, osim lokacije zavoda u Brezju, grad nudi i prostor bivše tvornice Sljeme u Sesvetama. Imunološkom zavodu je već odavno iscurio pješčani sat i ja zapravo ponovno po ne znam koji puta apeliram da se to ubrza ako se može ubrzati, podsjetit ću samo da mi već 4 godine nemamo proizvdnju, rekla je Lidija Jagarinec, predsjednica sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu.

A je li proizvodnju moguće ponovno pokrenuti, kada i gdje, analizirat će povjerenstvo koje će Vlada imenovati na idućoj sjednici, javlja HRT.