Ratno profiterstvo: Zaštitne maske prodaju se po 20 kuna komad, što rade nadležni?

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Nezavisni saborski zastupnik Tomislav Saucha u petak je u ime Kluba HNS-a upozorio na crno tržište zaštitnih maski, pitajući se što rade nadležni dok im se “ispred nosa” po nerazumno visokim cijenama prodaje roba potrebna najugroženijima.

 “Zaštitne kirurške maske, koje se ne mogu kupiti u redovnoj prodaji, mogu se kupiti na online oglašivačkim stranicama, no maske koje su prije koštale par lipa sada se prodaju po 20 kuna za komad, pakiranje od 50 komada košta tisuću kuna”, istaknuo je Saucha u Saboru.

 “Može ih biti sram, ako to nije kazneno djelo, ratno profiterstvo, onda ne znam što jest“, poručio i i upitao što rade država, policija, Državni inspektorat, zatraživši kažnjavanje onih koji se bave takvom trgovinom.

 “To nisu ljudi nego neljudi, kriminalci, ratni profiteri, trebalo bi ih naći i kazniti za pouku svima drugima“, naglasio je Sauha i zapitao se što će se slijedeće na taj način prodavati – flaširana voda, mlijeko, brašno.

 “Apeliram na one koji imaju izvršne ovlasti, ako ništa drugo, dajte nalog oglašivačima da prestanu prenositi takve oglase, otjerajmo ih na bandere pa neka papiriće lijepe po kvartu, pa kad ih prvi put netko vidi dobit će po tamburi“, poručio je Saucha.

Zašto je posao nabave maski dobila tvrtka osnovana prije četiri mjeseca?

 SDP-ovu Katarinu Leaković zanimali su kriteriji po kojima je Vlada gotovo 19 milijuna kuna za nabavu 1,5 milijuna maski za zaštitu od koronavorisa dala privatnoj tvrtki Medical and Pharm Trading osnovanoj lani u prosincu.  

 Zašto je odabrano baš to trgovačko društvo i zašto se ta sredstva nisu iskoristila kako bi se išlo u izravne dogovore s domaćim proizvođačima tih potrepština, pitala je zastupnica.

 Vjerujem da razlozi postoje, voljela bih da premijer i ministar gospodarstva objasne tu odluku, veliki je iznos koji bi dobro došao našim proizvođačima, rekla je Leaković.