Ratari Posavine i Moslavine uspješni u povlačenju EU sredstava

Udruživanje poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj kroz proizvođačke organizacije je donedavno bila samo jedan od procesa za koji su svi konstatirali da se mora početi provoditi, no samo je nekoliko uspješnih primjera potvrdilo da je taj proces kod nas u povojima.

Tako su 2016. i 2017. godine ipak realizirani određeni pomaci u odnosu na zanemarivanje ove problematike u posljednjih desetak godina, te je osnovano 10-tak novih proizvođačkih organizacija u poljoprivredi. Na terenu postoji veliki interes u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje (mlijeko, meso, ratarstvo, voće i povrće, vino, med i dr.).

Ratari s područja Sisačko-moslavačke županije (njih 23), udružili su snage i svoje resurse te 2016. godine osnovali proizvođačku organizaciju pod nazivom Posavina – Moslavina koja je početkom 2017. godine priznata od strane Ministarstva poljoprivrede.

Tada su poslovnim planom definirani i ciljevi, a to je zajedničko skladištenje i dorada proizvoda za tržište, zajednička nabava repromaterijala, zajedničke investicije u osnovna sredstva i preradbene kapacitete kao i ono najvažnije, zajednički nastup na tržištu u cilju postizanje veće prodajne cijene. Također, resursi koji su udruženi nisu zanemarivi pa su tako osnivači istakli da očekuju nove članove koji će povećati proizvodne kapacitete koji se već sada prostiru na preko 2500 hektara.

Ovih dana ratarima iz Posavine i Moslavine pozitivno je ocjenjena prijava na EU sredstva u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., što će im omogućiti lakšu i kvalitetniju realizaciju postavljenih planova i ciljeva u narednih 5 godina. Jedan od članova proizvođačke organizacije, ratar i stočar Tihomir Kožić vjeruje kako će zajedničko djelovanje ratara ovog područja polučiti u idućim godinama uspjeh te da su otvoreni za nove članove.

Inicijativu za osnivanje proizvođačke organizacije dao je 2016. godine državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je na osnivačkoj skupštini iste godine istaknuo da im predstoji izazovno razdoblje od priznavanja proizvođačke organizacije od strane Ministarstva poljoprivrede i realizacije EU sredstava do konkretnih rezultata, investicija te kroz zajedničko djelovanje u okviru proizvođačke organizacije do povećanja konkurentnosti ratarskih proizvođača na području Sisačko-moslavačke županije i dijela Zagrebačke županije uz rijeku Savu.

Majdak ističe kako ratari, ali i drugi poljoprivredni proizvođači koji se udružuju u ovom procesu nisu sami i da će im resorno ministarstvo i službe u poljoprivredi biti na raspolaganju u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Potporu radu PO Posavina-Moslavina potvrdio je i župan Ivo Žinić, koji je istaknuo da se nada osnivanju i drugih proizvođačkih organizacija na području županije.

Možemo se samo nadati kako će udruživanje poljoprivrednika u Lijepoj našoj ovog puta imati više uspjeha, uz sustavan pristup animiranju poljoprivrednika za udruživanje, realizaciji natječaja u okviru dostupnih EU sredstava, ali i osmišljavanje potencijalne nacionalne te regionalnih i lokalnih financijskih sredstava za početak rada organizacija poljoprivrednika te potrebne investicije u strateškim sektorima poljoprivrede, kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.