Raste pritisak na saveznu agenciju da odobri prijenos vlasti u SAD-u

(Hina/EPA)

Malo poznata američka savezna agencija, Uprava za opće poslove (GSA), najveća je prepreka novim naporima u borbi protiv koronavirusa, izjavio je u srijedu navečer izabrani američki predsjednik Joe Biden.

“Mnogo stvari nam nije dostupno”, uključujući ažurirane podatke o osobnoj zaštitnoj opremi i plan raspodjele cjepiva protiv covida-19, rekao je Biden.

Emily Murphy, koja je na čelu GSA, mora “utvrditi” pobjednika izbora održanih 3. studenoga, na kojima su se sučelili Biden i aktualni republikanski predsjednik Donald Trump. To je uvjet za davanje sredstava i resursa pobjedniku, a ona to dosad nije učinila.

Zbog odgađanja GSA da proglasi pobjednika izbora, Bidenov tim ne može doći do milijuna dolara saveznog novca te se ne može sastati s dužnosnicima obavještajnih agencija i ministarstava. Zakon ne govori izričito kada se GSA mora oglasiti, ali Bidenov tranzicijski tim tvrdi da je njihova pobjeda čista i da se odgoda ne može opravdati, bez obzira na to što Trump odbija priznati poraz.

Murphy je jedina ovlaštena za plaće, uredski prostor, službene email adrese i obavještajne brifinge za novu administraciju, koja službeno preuzima dužnost 20. siječnja.

“Ako to ne bude uskoro dostupno, bit ćemo u zaostatku tjednima ili mjesecima” glede napora za suzbijanje širenja koronavirusa, rekao je Biden na virtualnom eventu sa zdravstvenim djelatnicima u Washingtonu.

Treći val zaraze zahvatio je SAD, a broj mrtvih od posljedica covida-19 prešao je 250.000 u srijedu.

Guverner New Jerseya, demokrat Phil Murphy opisao je u srijedu “ludu situaciju” u kojoj svakodnevno razgovara sa stručnjacima za koronavirus u Bijeloj kući i ima odvojeni kanal komunikacije s Bidenovim savjetnicima za virus.

“Ta dva tabora ne razgovaraju i to je veliki problem”, rekao je guverner za CNN. “To je veliki problem koji bi mogao ugroziti raspodjelu cjepiva, a šire gledano i živote.”

GSA nije rekla kada će Murphy donijeti svoju odluku a agencija nije odgovorila ni na pismo Kongresa s istim pitanjem, rekli su dužnosnici američkog Kongresa.

Savezne države imaju rok do 8. prosinca za potvrdu izbornih rezultata kako bi Elektorski kolegij službeno glasovao 14. prosinca.

Izborni dužnosnici iz obje glavne stranke i cijelog SAD-a su rekli da nema dokaza o namještanju izbora a isto su zaključila savezna tijela nadležna za sigurnost izbora.