Raste broj mrtvih u Izraelu i Gazi, na Tel Aviv ispaljeno 150 raketa

Screenshot

Izrael se rano u subotu ujutro našao pod žestokim raketnim napadom koji je pokrenut iz Pojasa Gaze. Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat nakon subotnjeg masovnog napada na Izrael iz palestinskog Pojasa Gaze, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije.

20:19

Najmanje 232 Palestinca ubijena i 1.697 ranjeno u borbama u subotu

Najmanje 232 Palestinca ubijeno je u subotu u Gazi, a dodatnih 1697 je ranjeno, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi u priopćenju.

Ministarstvo nije dalo pregled gdje su se smrtni slučajevi dogodili i jesu li smrti uključivale militante Hamasa ili civile u Gazi.

“Liječnički timovi i dalje rade svim svojim kapacitetima kako bi spasili desetke teških i kritičnih slučajeva u operacijskim salama i jedinicama intenzivnog liječenja”, priopćilo je ministarstvo. Ministarstvo je pozvalo “humanitarne i humanitarne institucije da odmah rade na podršci hitnim potrebama bolnica u pojasu Gaze”.

19:52

Hamas je ispalio 150 projektila prema Tel Avivu

Hamas je ispalio 150 projektila prema Tel Avivu, priopćilo je oružano krilo te militantne skupine.

Brigada Izz as-Din al-Qassam rekla je da je napad pokrenut kao odgovor na bombardiranje tornja u središtu Gaze, objavljeno je na Telegramu.

19:49

Izrael isključuje struju Gazi

Ministar energetike potpisao je naredbu kojom se nalaže Izraelskoj električnoj korporaciji da prekine isporuku struje Gazi, piše Time of Israel.

19:24

Sirene i glasne eksplozije odjekuju nad Tel Avivom

Sirene i više od desetak glasnih eksplozija čuju se diljem Tel Aviva, prema izjavama CNN-ovih novinara na terenu u subotu. Nije odmah bilo jasno jesu li glasne eksplozije bile presretanje izraelskih proturaketnih sustava ili zvuk militantnih raketa koje su slijetale u zemlju.

18:54

Čelnik Hamasa: Borbe se preselile u srce “cionističkog entiteta”

Ismail Hanija, vođa palestinske islamističke skupine Hamas, rekao je u subotu da se borba protiv Izraela preselila u srce “cionističkog entiteta”.

“Borba se preselila u srce cionističkog entiteta”, kazao je u govoru.

Poručio je prijateljskim arapskim zemljama da im Izrael ne može pružiti zaštitu.

U svom je govoru na Hamasovoj televiziji Al-Aksa rekao i da naoružane palestinske skupine nastoje proširiti borbe iz Gaze na Zapadnu obalu i Jeruzalem.

“Na rubu smo velike pobjede”, naglasio je.

Najmanje stotinu Izraelaca i najmanje 198 Palestinaca poginulo je u subotnjoj ofenzivi palestinskog pokreta Hamas na Izrael koji je to proglasio ratom i odgovorio zračnim napadima i bombardiranjima Gaze.

“Dosta je bilo, ciklus ustanaka i revolucija u borbi za oslobađanje naše zemlje i naših zatvorenika (…) u (izraelskim) zatvorima mora se privesti kraju”, istaknuo je Hanija.

18:04

U izraelskim napadima na bolnice u Gazi ubijeni medicinska sestra i vozač hitne

Medicinska sestra i vozač hitne pomoći ubijeni su u subotu u izraelskim napadima na dvije bolnice u Gazi, objavila je skupina za medicinsku pomoć Liječnici bez granica (MSF). U napadima je ozlijeđeno nekoliko ljudi i oštećena stanica za kisik, objavio je MSF na platformi društvenih medija X.

Prema zadnji podacima poginulo je najmanje stotinu Izraelaca i najmanje 198 Palestinaca u subotnjoj ofenzivi palestinskog pokreta Hamas na Izrael koji je to proglasio ratom i odgovorio zračnim napadima i bombardiranjima Gaze.

Do sada je poginulo najmanje 100 Izraelaca u napadima Hamasa, izvijestila je izraelska televiziaj N12 News.

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze kažu da je u izraelskim zračnim udarima na Pojas Gaze poginulo najmanje 198 ljudi, a 1610 je ozlijeđeno.

Izrael je poručio da je skupina koju podržava Iran objavila rat Izraelu, a vojska je potvrdila da se bori s militantima u nekoliko izraelskih gradova i vojnih baza blizu Gaze.

Napad se dogodio dan nakon što je Izrael obilježio 50. godišnjicu Jomkipurskog rata iz 1973. kada su zemlju iznenada napale Sirija i Egipat.

18:03

Brazil će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog napada na Izrael

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon najvećeg napada na Izrael u nekoliko godina, a UN-ovi diplomati navode da će to biti u nedjelju.

17:36

Najmanje 70 mrtvih u Izraelu

Službe za hitne slučajeve kažu da se broj žrtava u Izraelu u iznenadnom napadu palestinske militantne skupine Hamas povećao na 70, prenosi N1.

17:32

Izraelske obrambene snage: Borimo se na 22 lokacije

Izraelske obrambene snage su potvrdile da se njihove trupe bore na 22 lokacije.

“Nema zajednice u južnom Izraelu u kojoj nemamo snage”, kažu.

17:12

Hamas drži izraelske civile i vojnike kao taoce u pojasu Gaze

Oko 50 izraelskih talaca drži Hamas u blizini granice s Gazom, javio je izraelski informativni kanal N12, a sada je to potvrdila i izraelska vojska.

Glasnogovornik IDF-a rekao je da je točna informacija da Hamas drži taoce u Gazi. Radi se o izraelskim civilima i vojnicima. No, nije rekao o kojem se broju Izraelaca radi.