Raspuštena vukovarsko-srijemskska organizacija SDP-a

Predsjedništvo SDP-a donijelo je proteklih dana odluku o raspuštanju županijske organizacije SDP-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potvrdio je Hini predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a Mario Milinković rekavši kako je stranačko predsjedništvo takvu odluku donijelo na njegov prijedlog zbog stanja unutar županijske stranačke organizacije.

“Mislim da je to najbolje s obzirom na trenutnu situaciju unutar stranke. Smatram kako ćemo na ovaj način dobiti dva do tri mjeseca za razgovore kako bi pronašli rješenje koje bi zadovoljilo sve strane”, rekao je Milinković te dodao da je za povjerenika imenovan glavni tajnik stranke Nikša Vukas.

Unutarstranački izbori za predsjednika SDP-a Vukovarsko-srijemske županije trebali su se održati 30. lipnja ali to je, nakon raspuštanja županijske organizacije, prolongirano do jeseni. Milinković je kazao kako je se za predsjednika županijske organizacije kandidiralo nekoliko kandidata.

Kako je Hini neslužbeno rečeno iz drugih izvora, upravo su kandidature za novog predsjednika vukovarsko-srijemskog SDP-a bile, između ostalog, razlogom sve većih trzavica unutar županijske stranačke organizacije.

Najveći prijepori pojavili su se oko najavljene kandidature nekadašnjeg vukovarskog gradonačelnika i sadašnjeg predsjednika vukovarskog SDP-a Željka Sabe, na što su još u svibnju prema Predsjedništvu SDP-a reagirali načelnici općina Babine Grede Josip Krnić, Starih Mikanovaca Mario Milinković (ujedno predsjednik županijske organizacije) i Tordinaca Željko Matanović.

Predsjedništvu SDP-a uputili su pismo u kojem prijete napuštanjem stranke jer smatraju kako “kandidati za županijskog predsjednika koji imaju prošlost vezanu uz nezakonite radnje, i to one koje su se dogodile tijekom političkog mandata koji je ostvaren temeljem članstva u SDP-u, nisu jamstvo da će birači u budućnosti ukazati svoje povjerenje SDP-u”.

Pri tom su mislili na Željka Sabu koji je proveo nešto manje od osam mjeseci u zatvoru jer je osuđen zbog toga što je sredinom 2013. u želji da okupi većinu u vukovarskom Gradskom vijeću HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir nudio mjesto članice Nadzornog odbora Borova i dužnost predsjednice Gradskog povjerenstva za europske integracije uz naknadu kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću.