Raspisani natječaji za dodjelu 10,1 milijardi kuna iz EU-ovih fondova

Izvor: Nacionalno

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a izvijestilo je u ponedjeljak da je raspisano 50 natječaja za dodjelu gotovo 10,1 milijardi kuna iz EU-ovih fondova za projekte iz poljoprivrede, poduzetništva, obrazovanja, energetike, prometa, socijale i zaštite okoliša, te je sve zainteresirane pozvalo da prijave svoje projektne ideje i osiguraju realizaciju projekata koji će biti sufinancirani bespovratnim sredstvima.

“S obzirom na rastući interes za korištenje novca iz EU-ovih fondova, poduzeli smo nekoliko važnih poteza kako bi poboljšali učinkovitost i korisnicima olakšali pristup do raspoloživih sredstava. Kroz natječaje koje provodimo financirat će se brojni projekti čija će realizacija omogućiti kvalitetniji zdravstveni sustav, razvoj poduzetništva i poljoprivrede, veću zaposlenost žena, kvalitetniju prometnu infrastrukturu i bolji sustav zaštite okoliša”, ističe u priopćenju ministrica Gabrijela Žalac.

Gotovo dvije milijarde kuna iz EU-ovih fondova na raspolaganju su za natječaje u sektoru zdravstva, pa je tako za natječaj “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama” na raspolaganju 1,3 milijarde kuna, a za specijalističko usavršavanje doktora medicine 187 milijuna.

U sektoru socijalne skrbi raspisani su natječaji preko kojih se dodjeljuje više od 1,7 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Primjerice, 401 milijun kuna dostupan je kroz natječaj “ZAŽELI – Program zapošljavanja žena”.

U sektoru poljoprivrede trenutno se provode natječaji vrijedni više od 800 milijuna kuna. Gotovo 360 milijuna kuna dodjeljuje se za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a za razvoj poduzetništva raspisani su natječaji vrijedni više od 300 milijuna kuna.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatska ima na raspolaganju gotovo 80 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Projekti se ugovaraju do 2020., ali novac koji nam je dostupan moći će se isplaćivati sve do kraja 2023. godine.