Raspisana tjeralica za generalom odgovornim za genocid u Srebrenici

Sud BiH raspisao je međunarodnu tjeralicu za umirovljenim generalom vojske bosanskih Srba Milenkom Živanovićem koji je optužen za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine, a kojem se već sudi i u Srbiji, objavili su u petak lokalni mediji.

Kako piše portal Detektor.ba iz tog su suda potvrdili da je tjeralica za Živanovićem raspisana jer se on tri puta nije pojavio na ročištima zakazanim kako bi se izjasnio osjeća li se krivim po optužnici koju je u prosincu 2021. protiv njega podignulo Tužiteljstvo BiH.

Svaki put kada mu je sud slao obvezujući poziv Živanović nije bio na adresi u Srbiji na kojoj je prijavio prebivalište.

Živanović je tijekom rata u BiH bio na dužnosti zapovjednika tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, a obnašao ju je i tijekom planiranja napada na zaštićenu zonu Srebrenice nakon čijeg je pada ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka, pretežito muškaraca i dječaka.

Samim napadom na Srebrenicu zapovijedao je general Radislav Krstić koji je Živanovića formalno naslijedio 15. srpnja 1995. godine.

Krstić je 2004. godine osuđen na 35 godina zatvora nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasio krivim za srebrenički genocid.

Tužiteljstvo BiH Živanovića tereti za sudjelovanje u širokom i sistematičnom napadu protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Srebrenica i Žepa odnosno za operaciju trajnog i prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz tih zona te zarobljavanja i likvidaciju oko osam tisuća Bošnjaka.

Protiv Živanovića sudski postupak vodi se i u Srbiji gdje je optužen za kazneno djelo prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz Srebrenice i to je suđenje u tijeku.

Ta je optužnica podignuta neposredno nakon što je Živanovića optužilo i Tužiteljstvo BiH. Po sadržaju te optužnice odgovoran je za manje ozbiljne ratne zločine pa tako može dobiti i znatno blažu kaznu ukoliko bi bio osuđen u Srbiji.

U iskazu pred Višim sudom u Beogradu u studenom 2022. Živanović je tvrdio kako nije kriv jer je planirao i zapovijedao samo vojnim operacijama, a ne i akcijama usmjerenim protiv civila.

Branio se i tvrdnjom kako je zabranio pripadnicima vojske bosanskih Srba ulazak u Srebrenicu, ali da tu njegovu navodnu zapovjed nitko nije poštovao.