Raspada se carstvo Nikice Valentića

FaH

Da biti uspješan u politici nije jamstvo za uspjeh u poduzetničkim vodama potvrđuje priča Nikice Valentića, kojega se u hrvatskoj javnosti svojevremeno opisivalo kao najuspješnijeg premijera svih vremena. No, u poduzetničkim vodama Valentić se očigledno nije snašao.

Sukladno tome, zagrebački Trgovački sud nedavno je donio rješenje o prodaji nekretnina Nive inženjeringa, u stečaju. Riječ je o tvrtki koju je osnovala Niva d.d. koju je vodio Valentić. Na javnoj dražbi naći će se 30-tak parkirnih mjesta u garaži zgrade smještene u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici.

Tržišna vrijednost garaža procjenjuje se na oko 4,5 milijuna kuna. Riječ je inače o parkiralištima veličine od 18 do 39 metara četvornih vrijednosti od oko 140 tisuća kuna do nešto više od 300 tisuća kuna, a na kojima postoje i razlučna vjerovnička prava H.Abduco d.o.o., a naknadnim zaključkom o prodaji znat će se način i uvjeti prodaje nekretnina, saznaje se iz sudskog rješenja. Elektroničkom javnom dražbom prodaju nekretnina trebala bi odraditi Fina.

Podsjetimo, kao što je naš portal pisao, rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda nastupila su nakon sudske odluke koja datira iz ožujka, a prema kojoj su se nekretnine Nive inženjeringa našle u stečaju. Tvrtka vjerovnicima duguje preko 130 milijuna kuna te stoga nekretnine i idu na javnu dražbu. Iz sudskog rješenja iz ožujka dalo se iščitati da će na bubanj ići i zemljišta u Jastrebarskom od 58 tisuća kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište. Na zemljištima čija je vrijednost procijenjena na oko 1,9 milijuna kuna razlučna prava imaju i neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjering, konkretnije H-Abduco i Prima ulaganja, a osim toga na planiranoj javnoj dražbi oglašena su i dva stana u Nazorovoj ulici u Zagrebu čija je vrijednost oko 750 tisuća kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Niva inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb. Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici.

Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016., Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Nadalje, iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka iz travnja prošle godine navodilo se kako Niva inženjering ”nema izgleda za nastavak poslovanja dužnika, jer je društvo obustavilo poslovanje” te da su ”ispunjeni stečajni razlozi nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti”.

No, već su te godine značajno porasli dugovi te tvrtke – prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017. Niva inženjering je imala nepodmirene obveze u iznosu od čak 50.122.583 kuna te je bila u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Niva inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je za istaknuti i dugovanje tvrtke u sklopu Valentićava koncerna prema Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d. koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995. sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici i temeljnim kapitalom od 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fine, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inžinjering, Črmomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.