Raspad SDP-a: Evo što je Bernardić napravio

Da se kojim slučajem sjednica Predsjedništva SDP-a odvila u mirnom i demokratskom tonu, tada bi to sasvim sigurno bila velika vijest. No, od toga nema ništa, jer stanje u najvećoj oporbenoj stranci više nije niti usijano. Sukobi su ih preplavili do te mjere da je kuršlus koji se događa u redovima Davora Bernardića postao jednoličan, monoton pa čak i pomalo naporan.

Svađe i nerazriješena pitanja obilježila su, gotovo tradicionalno, i posljednju sjednicu Predsjedništva, a ono što iznenađuje jest činjenica da su se sukobila dva lidera stranke i donedavni partneri Davor Bernardić i Zlatko Komadina, koji je na koncu protestno napustio sjednicu.

Bernardića je naime silno razljutila Aleksandra Kolarić, kandidatkinja za šeficu zagrebačkog ogranka stranke koja je u intervjuu za Globus njega osobno nazvala velikom prijetnjom za stranku uz opasku da SDP više nema vremena za njega. Bernardić, koji je prije nešto više od pola godine Kolarić vratio u stranku, odlučio je, tvrde upućeni, okrenuti ploču te se po ”Milanovićevom modelu” obračunati s donedavnom bliskom kolegicom tako da je izbaci iz stranke.

Kritike koje je Kolarić uputila na njegovu adresu silno su pogodile nesretnog ”Beru” jer mu je očito dozlogrdilo da mu se spočitavaju čak i one pogreške s kojima nema pretjerane veze, a koje datiraju iz ere njegova prethodnika Milanovića, koji je stranku ostavio u potpunom kolapsu i rasulu.

U vrijeme dok je Milanović glumio velikog šefa svi su šutjeli, a danas pak svako malo istupi neki SDP-ovac ne birajući riječi za šefa Bernardića kojemu kritike sve teže padaju, no odstupiti ne namjerava. Štoviše, s neistomišljenicima i kritičarima misli se obračunati, a prva na meti našla mu se povratnica Kolarić koju je namjeravao izbaciti.

No, tu ideju nije podržao Komadina koji je stava da se ljudi ne mogu izbacivati po principu kako se tko sjeti. Kandidati koji sudjeluju u izbornim utrkama posve legitimno mogu voditi kampanju, stav je primorsko-goranskog župana koji u Bernardićevim igrankama nije želio sudjelovati.

Ipak, pitanje svih pitanja jest do kada će i ostali kolege iz SDP-a trpjeti mladog šefa koji se preko leđa stranke uči politici. Mnogi su mu već zamjerili odluku o izbacivanju Tamare Puač iz Požege koja je stranačko rukovodstvo prijavila Državnom odvjetništvu zbog navodnog krivotvorenja potpisa u unutarstranačkoj kampanji u njenom gradu.

Do kada će farsa oko SDP-a trajati pitanje je na koje nitko u njihovim redovima ne zna odgovoriti, no ono oko čega je vojska s Iblerova trga složna jest da ako se ova agonija nastavi stranci prijeti potop i propast, piše Dnevno.hr