Ramljak: Uspjeli smo preživjeti, neće biti stečaja Agrokora

agrokor.hr

Danas se sastalo privremeno Vjerovničko vijeće Agrokora. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak kazao je kako je Agrokor uspio izbjeći stečaj.

”Prva tranša od 30 milijuna eura iz današnjeg kredita bit će isplaćena OPG-ovima i kooperantima do kraja 7. mjeseca. U sljedeća 2 do 3 tjedna slijedi isplata 100-postotnog duga tim OPG-ovima.

S današnjim danom smo završili fazu preživljavanja. Uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja”, kazao je Ramljak.

”Druga faza je borba za bolji profit i povećanje prihoda kompanije. Ono će trajati do kraja nagodbe i intenzivno na tome radimo i to je najvažnije da nema straha da će se nekakve neugodnosti dogoditi u formi propasti kompanije ili Konzuma.

U stanju smo dovesti kompaniju na nivo profitabilnosti koji će vratiti dugove”, rekao je Ramljak.

Podsjetimo, u utorak je Vlado Čondić Galiničić, posebni savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru, odbacio navode predstavnika malih dobavljača Tihomira Jaića i Zelene liste Nenada Matića da je Agrokor zadnjih mjeseci generator uvoza prehrambenih proizvoda.

Naime, statistika pokazuje da je u Hrvatsku u samo u prva tri mjeseca ove godine takve robe uvezeno 20 milijuna eura više nego prošle godine – ukupno u vrijednosti od 600 milijuna eura.

Što se tiče isplate starog duga malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama, Čondić Galiničić je naveo da je dio starog duga isplaćen odmah nakon što je izvanreda Uprava 10. travnja stigla u Agrokor, a da će ostatak tog duga, riječ je, tvrdi, ne veći od 30 milijuna eura, biti isplaćen do kraja srpnja. Tvrdi da rok isplate tog duga nije probijen.

Naveo je tada i da se čeka sastanak privremenog Vjerovničkog vijeća na kojem će se utvrditi točni kriteriji isplate malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama.

Novac će biti osiguran iz druge tranše kredita Agrokoru u iznosu od 150 milijuna eura, kazao je.

Što se tiče zaposlenika Konzuma, Ramljak je poručio da ne trebaju strahovati za radna mjesta.

“Radnci Konzuma mogu očekivati da će i dalje dobvati svoje plaće i imati siguran posao”, poručio je.

I ako se zatvore neke trgovine, nitko ne treba strahovati za radna mjesta, jer posebno sada u sezoni, kaže, nedostaje radnika.

“Radnika fali, radi se o zatvarnju dućana koji su radili gubitke, a radnici će biti premiješteni u druge trgovine. Svima fali radnika, što je pozitivna stvar za Hrvatsku”, kazao je Ramljak.

“Neizvjesnost je prošla i nadam se da će oni svojom uslužnošću također pridonijeti da se podigne promet”, zaključio je Ramljak, piše N1.