Ramljak: U Agrokor sam otišao kao i 1991. u rat, bez čekanja

Foto: Nacionalno

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, u intervjuu za tportal otkrio je zašto je prihvatio tu funkciju.

Ramljak je otkrio koji mu je dio posla bio najizazovniji. “Spriječen je stečaj i pokrenuli smo restrukturiranje, više od toga se nismo mogli niti nadati. Najizazovnije je vjerojatno bilo prvih nekoliko dana, kada smo od ponedjeljka kasno popodne do četvrtka ujutro morali osigurati interventni kredit za preživljavanje i uvjeriti dobavljače da napune police Konzuma taj Uskršnji vikend. Startna pozicija je bila šest kuna na računu i nula povjerenja dobavljača i vjerovnika. Podržale su nas domaće banke, Zagrebačka, Erste, Raiffeisen i PBZ koji su tu odigrali presudnu ulogu i na tome im svi skupa možemo biti zahvalni”, rekao je.

Kazao je da mu je za prihvaćanje pozicije izvanrednog povjerenika trebalo pet sekundi. “Ne bi htio ispasti previše patetičan, ali znao sam da je situacija iznimno teška i složena i znao sam da ovo nije samo pitanje Agrokora, već spašavanja hrvatske ekonomije. S ovime što smo napravili stvorili smo vrijeme prilagodbe za sve koji rade s Agrokorom, izravno ili posredno. Bilo je važno održati sve operativne kompanije na životu da ne dođe do stečaja i kaosa koji bi nastao preko noći, a što bi sa sobom povuklo poljoprivredu, prehrambene kompanije, moguće i financijske institucije. Bio sam svjestan razmjera moguće katastrofe po gospodarstvo i kod poziva da prihvatim taj posao gledao sam na to kao kada sam 1991. kao dragovoljac otišao u Domovinski rat. Nije bilo čekanja, razmišljanja i postavljanja uvjeta”, rekao je Ramljak.

Nije, otkrio je, ni u kontaktu s Ivicom Todorićem. “Sreli smo se 10. travnja kada je bila primopredaja i iza toga se nismo ni čuli ni vidjeli. Nisam u kontaktu niti s njegovom ekipom, ljudima koji su tu prije radili. S njima sam razgovarao na samom početku par puta o sporazumnim raskidima ugovora, to je bilo davno i riješeno je”, kazao je Ramljak za tportal.