Ramljak: Rezultati revizije bit će znatno pogubniji od očekivanja

Foto: Nacionalno

Već na početku procesa izvanredne uprave u Agrokoru došlo je do spoznaje da je financijskih kombinacija u Agrokoru bilo puno, prema procjenama čak njih 22, putem kojih se je taj koncern financirao. U tom financiranju sudjelovalo je više kompanija. Financiranje putem mjenica već je otkriveno, a postepeno se dolazi i u trag drugih prikrivenih financiranja u kojem je neizravno sudjelovala i država, javlja Večernji.hr

Još uvijek nejasno odobrenje HBOR-ovog kredita krajem prošle godine već je puno puta analizirano, a sada se je otkrilo da je neizravno preko te banke novac plasiran Agrokoru putem Fonda za gospodarsku suradnju Nexus, koji je svojevremeno u svom portfelju imao i Agrokorov Kozmo.

Zbog sumnji u točnost financijskih izvješća već se dulje vrijeme na burzi ne trguje dionicama Agrokorovih tvrtki. Sumnja se već sada da će rezultati biti pogubniji od očekivanja. Revizija za pojedinačne tvrtke bit će gotova do kraja mjeseca, a konsolidirano izvješće u rujnu. Gostujući u emisiji RTL Danas izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak priznao je da se drastična iznenađenja mogu očekivati, pa zato i ispravaka vrijednosti. Očekivanja su tako, kako se doznaje iz koncerna, da će imovina biti puno manja nego što je do sada prikazivana. Ramljak je i za RTL rekao i da je bio upoznat sa slučajem tvrtke Nexus koja je kreditirala Agrokor s gotovo 40 milijuna kuna.

– Znali smo za tu informaciju u samom početku kada je krenuo postupak. Bilo je pitanje vremena kada će biti iskomunicirano s institucijama s kojima je trebalo. Ono što je važno je to što je u trenutku kada je otvoren postupak, Agrokorov dug prema Nexusu tretiran u skladu sa svim ostalim dugovima – rekao je Ramljak. Na upit je li postojala namjerna kombinacija kojom je taj novac trebao završiti u Agrokoru, Ramljak je rekao kako on to nije istražio, ali da postoje pravila po kojima fondovi za gospodarsku suradnju moraju dobiti odobrenje za ulaganje i na temelju tih odobrenja i ulažu.

– Činjenica je ta da su oni dobili odobrenje za ulaganje u potpuno jednu drugu vrstu projekta. Trebao je ukupan iznos u Zagreb-montažu, a zašto su oni polovicu tog iznosa prebacili kroz pozajmicu Agrokoru, ja ne znam. Mi imamo činjenicu da je to Agrokorov dug prema njima, taj će dug biti tretiran u sklopu svih ostalih zaduženja koje grupa ima. Vidjet ćemo koliki ćemo dio duga vratiti -rekao je Ramljak. Dodao je i kako je u ovom trenutku optimističniji nego u travnju kada je započeo angažman u Agrokoru. Na pitanje tko će biti vlasnik Agrokora, odgovorio je da je formalni vlasnik još uvijek Ivica Todorić, ali da ne treba zaboraviti instrumente financiranja gdje su založene dionice investitorima. -Kad se bude radila nagodba i kad se dio zaduženja bude vraćao kreditorima, on će se vraćati kao oblik vlasništva – rekao je.

Osvrnuvši se na nedavni istup Ivice Todorića kada je rekao da Agrokor treba ostaviti u obliku kakvom ga je ostavio, Ramljak je samo poručio da je Todorić zadnja osoba koja bi trebala dijeliti savjete.