Ramljak: Neće biti masovnih otpuštanja, neke ćemo radnike premjestiti

Foto: Nacionalno

U Agrokoru se održalo predstavljanje planova održivosti kompanija u sustavu Koncerna i to nakon završetka sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća.

Uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika i Alastaira Beveridgea, glavnog savjetnika za restrukturiranje, predstavili su se i savjetnici izvanrednog povjerenika: Teo Vujčić, savjetnik izvanrednog povjerenika za maloprodaju, Zvonimir Mršić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu hrana, Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu poljoprivrede te

“Privremeno vjerovničko vijeće usvojilo je planove održivosti dalo odobrenje da nastavimo daljne restrukturiranje Agrokora”, kazao je Ramljak.

Naglasio je kako uprava nema u planu masovno otpuštati radnike, ali nekih promjena će biti kad su radnici u pitanju.

”Određeni broj dućana će biti zatvoreni, a mi imamo svi već problem s radnom snagom. Nama treba snaga radna. Neki će radnici biti prebačeni na druge lokacije. Za one koji su izgubili radno mjesto smo radili na tome da u skladu sa zakonom, i više od toga, zbrinemo ljude. Konzum i traži određeni broj ljudi tako da će se taj balans izravnati. Neće biti masovnih otpuštanja iz grupe”, rekao je Ramljak.

”Treba znati upravljati kompanijama. Gledajte, pa zakon je napravio svoje. Od prvog dana sam vam govorio da su ovih 20-ak kompanija jako dobre kompanije – operativno su dobre kompanije. Ali vlasnik je financijska sredstva koja su te kompanije generirale uzimao i širio se na ovih 80 kompanija. I to je do problema dovelo. Kad vi u principu pustite da svaka od njih radi svoj cash flow… Bitno je da one ovih godinu dana ne plaćaju kamatu. Ne može to dugo trajati. Morate raditi investicije, one pokazuju snagu brenda”, rekao je Ramljak.

Naveo je i primjer kako je Izvanredna uprava rezala rashode.

”Prihod nije prioritet, mi gledamo na svaki trošak u kompanijama. Konzum je imao sulude troškove najmova. Mi smo te troškove srezali na pola. Pola je stotine milijuna kuna, a to je značajno. Tako ćemo spusitit sve troškove i podići zaradu”, kazao je.

”Ja mislim da strategija u kojoj što više zarađujete, da je najbolja za sve uvijek. Mi smatramo da su vjerovnici nefromalno vlasnici ove kompanije i oni će htjeti maksimizirati tu zaradu”, kazao je.

“Poljoprivredne kompanije su dobre i imaju dobru budućnost”
“Plan održivosti je ključan za Agrokor, gledamo profitabilost tvrtki koju želimo povećati, uložili smo puno truda i mnogo je prilika za tvrtke da povećaju profitabilnost”, kazao je Beveridge.

“Poruka je da ćemo smanjiti kompleksnost poslovanja i povećati profitabilnost retaila, zadržat ćemo Konzum”, kazao je Vujčić.

“U ovom trenutku smo konkurentni jer su brendovi dominanti, imamo kapacitate da povećamo profitabilnost s devet milijardi kuna prihoda i očekujemo rast za jednu milijardu kuna”, kazao je Mršić.

Vlado Čondić kazao je da su Agrokorove poljoprivredne kompanije dobre te da se po rezultatima mogu nositi s onim na Zapadu, ali da se trebaju riješiti zaduženja. Naveo je da je dobro da je 95 posto zemljišta koje koriste te komapnije u vlasništvu države.

“Poljoprivreda ima dobru šansu budući da se potiče iz fondova i EU i od Vlade. Važno je da te tvrtke zapošljavaju preko 2,5 tisuća radnika u siromašnom području zemlje. To su dobre kompanije koje imaju dobru budućnost”, kazao je Čondić.

Ireba Weber kazala je da je Agrokorov imovinski portfelj sastoji se od 200 tvrtki i 80 kompanija, od kojih je 40 operativnih kompanija, a ostale nemaju operativno poslovanje i kao takve će vjerojatno ići u likvidaciju.

Izvijestila je da privremeno obustavljena prodaja Todorićeve jahte i helikoptera jer su te pokretnine opterećene založnim pravom u korist banke, a da pravni timovi nisu uspjeli pronaći za banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom.