Povezite se

Gospodarstvo

Ramljak mjesečno u Agrokoru zarađuje 118.941 kunu bruto

Objavljeno

-

Nakon što je prošloga vikenda ponovno aktualizirano pitanje plaće Vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka otkrilo se da je njegova plaća veće no što se mislilo.

Ramljak je otkrio da je podigao tužbu protiv šefa SDP-a Davora Bernardića, a šef oporbe na to mu je uzvratio pozivom da objavi iznos svoje te plaća svojih savjetnika.

Premda se činilo da Bernardić ima problema s poimanjem određenih informacija jer je Nacional ranije objavio da Ramljak mjesečno Agrokor košta 89.228 kuna što je bio bruto iznos, a mediji su iz toga izračunali neto iznos od oko 50.000 kuna, Index je od Agrokora zatražio točan iznos mjesečne plaće Vladinog povjerenika.

Iz njihova odgovora proizlazi da je znatno veća od one koju je bio objavio Nacional, o to za gotovo 22.000 kuna mjesečno neto, odnosno 30.000 kuna bruto. Ramljakov mjesečni honorar, naime, iznosi 118 941 kunu bruto, odnosno 71.396 kuna neto.

Mjesečna naknada koju prima Vladin povjerenik propisana je člankom 20. stavkom 2. Lex Agrokora, a kolika će ona biti ovisi o uputi Ministarstva gospodarstva Martine Dalić, koje je visinu naknade odredilo prema prosjeku plaća koju je Todorićeva uprava imala u prva tri mjeseca ove godine.

“Iz odluke Ministarstva gospodarstva izdvajamo sljedeću uputu: ‘Stručne službe društva Agrokor d.d. odredit će prosječnu mjesečnu bruto plaću koju su ostvarili članovi uprave u periodu od siječnja do ožujka 2017. godine odnosno u posljednja tri mjeseca prije otvaranja postupka izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. te će tako dobiven iznos predstavljati mjesečnu bruto nagradu koju izvanredni povjerenik ostvaruje sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave’.

Bruto plaće članova Uprave Agrokora d.d. u siječnju, veljači i ožujku 2017. godine bile su u rasponu od 100.327,33 kune do 129.603,58 kuna, pa kad se plaće svih članova uprave za sva tri mjeseca uzmu u obzir dobiva se prosjek u bruto iznosu od 118.940,70 kuna. Iz ovog bruto iznosa, nakon što plati doprinose, porez i prirez, po obračunu ugovora o djelu neto primitak izvanrednog povjerenika je 71.395,52 kune. Bonusa nema”, odgovorili su Indexu na pitanje o Ramljakovoj plaći i bonusima.

Na pitanje zašto je Nacionalu potvrđena niža brojka, iz Agrokora su odgovorili da je iznos objavljen na naslovnici Nacionala bio bruto iznos isplaćen za travanj, dok je neto iznos u travnju bio 53.456,55 kuna. “Kada je upit stigao, stručne službe Agrokora koje su bile izračunale isplatu za travanj na upit su bile poslale informaciju PR koliki je iznos isplaćen izvanrednom povjereniku i taj je odgovor proslijeđen mediju”.

Dakle, oni su Nacionalu zapravo odgovorili iznosom isplate za taj mjesec, a ne iznosom dogovorene mjesečne naknade. Kako je Ramljak počeo raditi 10. travnja, nije mu bila isplaćena naknada za cijeli travanj pa je objavljeni iznos točan – samo za taj, prvi mjesec.

Prosječna naknada znatno je, znatno viša, i iznosi 118.941 kunu bruto, odnosno 71.936 kuna neto. I teza da Ramljak zarađuje dvostruko više od premijera više nije točna jer zarađuje četverostruko više. Nitko iz Agrokora nije našao za shodno demantirati Nacionalovu brojku, koja premda je točna za travanj, ne daje stvaran iznos znatno više prosječne mjesečne Ramljakove naknade.

Ramljak je, podsjetimo, postao vladin povjerenik mimo javnog natječaja, i to nakon aktivacije Lex Agrokora, koji je i sam pisao. Samim time bio bi u sukobu interesa, jer je od travnja primio više od 800 tisuća kuna bruto honorara.

No kako formalno nije dužnosnik, jer ga imenuje sud na prijedlog vlade, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa neće ga istraživati iako je i sam pisao zakon koji mu osigurava milijunsku zaradu.

Gospodarstvo

Sabor: Od 1. siječnja uvoznici moraju prijaviti opasne smjese koje uvoze

Published

on

Dodao

Bez većeg zanimanja, u nazočnosti 15-ak zastupnika, Hrvatski sabor u petak je raspravio zakonski prijedlog po kojemu će od 1. siječnja iduće godine uvoznici morati Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) prijaviti opasne smjese ili kemikalije koje uvoze jer će u suprotnom platiti visoke novčane kazne.

HDZ je zakon ocijenio “dobrim “, a zastupnik te stranke Vlatko Kopić apostrofira kako uvozniku koji ne prijavi opasne tvari prijeti novčana kazna od 50 tisuća do 100 tisuća kuna.
Mostov Miro Bulj opetuje kako je Austrija zabranila glifosat, opasnu tvar koja uzrokuje najteža oboljenja, a Hrvatska to još nije učnila. U SAD-u su brojne tužbe oboljelih od tumora, dokazano je da je to otrovna tvar, kaže zastupnik i pita tko u Hrvatskoj  kontrolira njegov uvoz?
Od 1. siječnja iduće godine, uvoznici koji na tržište stavljaju smjese razvrstane kao opasne za zdravlje ljudi, obvezni su o tome informirati HZJZ putem centraliziranog portala Europske agencije za kemikalije (PCN portal). HZJZ će, pak, bez odgode staviti te informacije na raspolaganje Centru za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.
Za uvoznike koji tako ne postupe, zapriječene su kazne od 50 tisuća do 100 tisuća kuna.
Predviđeno je to izmjenama Zakona o provedbi Uredbe br. 1272/2008 Europskoga parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008. o razvrstavanju, označavanju i pakiranju tvari i smjesa, kojom se mijenjaju i ukidaju tri europske Direktive, a koje je Sabor u petak raspravio. 
 

(Hina) 

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

U Vukovaru tvrtka Enikon Aerospace otvara pogon komponenti za zrakoplovnu industriju

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

Predsjednik Uprave tvrtke Enikon Aerospace Marko Josip Andrijanić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u utorak Ugovor o zakupu poslovnog prostora u Poslovno industrijskom centru čime će u proizvodnji komponenti interijera putničkih i poslovnih zrakoplova kroz tri godine biti zaposleno 200 radnika.

“Raduje me suradnja s Vukovarom u kojem planiramo proširiti naše poslovanje“, izjavio je Andrijanić, navodeći kako Enikon Aerospace više od 40 godina proizvodi interijere za komercijalne i privatne zrakoplove na više lokacija: u SAD-u, Njemačkoj, Zagrebu a uskoro i u Vukovaru. Ta tvrtka, dodao je, surađuje i sa jednim od najveći dobavljača dijelova zrakoplova za Airbus i Boeing.

 Uz izravnu “višemilijunsku investiciju” i zapošljavanje oko 200 radnika, Andrijanić je otvorio mogućnost poslovne suradnje sa lokalnim poduzetnicima i dobavljačima u različitim segmentima.

 Zahvalio je gradonačelniku Penavi i svim operativcima koji su profesionalnim pristupom omogućili širenje poslovanja tvrtke na Slavoniju i Vukovar.

 Vukovarski pogon otvorit će se u drugom kvartalu 2020., ulagat će se etapno, a budući će radnici, od NKV radnika do inženjera, obvezno prolaziti tvrtkine treninge, najavio je izvršni potpredsjednik tvrtke Jakov Barišić. 

“Škole za naš posao nema, radnike ćemo obučavati i svi će prolaziti interne treninge u našim pogonima u Hrvatskoj i inozemstvu“, rekao je Barišić dodavši da će radnička primanja biti iznad hrvatskog prosjeka.

 Najavio je da će do pune zaposlenosti doći u roku od tri godine, kada će s proizvodnih traka dnevno izlaziti do 1.500 različitih dijelova i komponenti za avioindustriju. 

 Gradonačelnik Penava naglasio je kako je posljednjih godina u Vukovaru stvoreno poslovno okruženje koje je dovelo do otvaranja novih, tehnološki naprednih industrija, poput farmaceutske ili IT sektora, a sada i  zrakoplovne industrije.

 “Kao grad ponudili smo što imamo, a to su pouzdanost, transparentnost i otvorenost te maksimalno povoljne uvijete“, rekao je Penava.

  Podsjetivši na predratna vremena, kada je Vukovar imao oko 45.000 stanovnika i 29.000 radnih mjesta, Penava je naveo da danas ima oko 20.000 stanovnika, a da je zaposlenost prešla brojku od 10.000.

  Naglasio je kako 200 novih radnih mjesta puno znači, ali da zadnjih godina problem Vukovara nisu samo radna mjesta.

 “Nezaposlenost je prestala biti problem, naš problem je mali broj stanovnika i kvaliteta i broj radno sposobnih ljudi“, rekao je i naglasio kako Vukovaru trebaju tvrtke poput Enikoma, s novim pristupom, tržišno konkurentne i tvrtke s izvoznim proizvodnjom.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

“Zelenu” i “plavu” Hrvatsku povezati svakodnevnom zračnom linijom

Published

on

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najavio je u ponedjeljak kako će se povezivanje ‘zelene’ i ‘plave’ Hrvatske pokušati potaknuti uspostavom cjelogodišnje svakodnevne izravne zračne linije Osijek-Dubrovnik te distributivnog centra za slavonske proizvode u Dubrovniku.

 Dobroslavić je to izjavio nakon sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem u dubrovačkoj palači Ranjina, istaknuvši da će se suradnja najviše razvijati na području turizma i poljoprivrede.

 “Naše županije jesu jako udaljene, ali gaje međusobno razumijevanje. Već smo određene poteze povukli pa se u našim hotelima mogu konzumirati razni slavonski proizvodi, ali smo se dogovorili da ćemo raditi u dva smjera. Zrakoplovnom linijom bi gospodarstvenici planirali poslovanje, a stanovnici juga Hrvatske, ali i turisti mogli posjetiti istočnu Slavoniju”, rekao je.

 Najavio je kako će Vladi, Ministarstvu turizma i Croatia airlinesu uputiti inicijativu da se ova projekt i ostvari, a pokušat će osnovati i distributivni centar za proizvode iz Slavonije kako bi bili dostupniji građanima, ali i hotelijerima.

 Župan Galić podsjetio je kako suradnja dviju županija traje još od ratnih dana, a danas je u praksi vrlo dobra.

 “Naši proizvodi već godinama stižu na jug Hrvatske, a s juga Hrvatske dolaze nama u Slavoniju. Sve je to znak dobre suradnje. Nama je prijevoz kroz Hrvatsku opteretio cijenu proizvoda i nastojat ćemo to riješiti povezivanjem, ili zrakoplovnom linijom ili izvedbom koridora VC“, rekao je Galić.

 Župani su prethodno u dubrovačkom Gospinom polju podijelili pet tona jabuka udrugama i ustanovama s područja najjužnije hrvatske županije.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije