Rakete padaju po Gazi, krvave borbe, oglasila se vojna sila !

Screenshot/ Guliver Image/AP Photo/Fatima Shbair)

U subotu je počeo napad na Izrael nakon što je islamistička skupina Hamas ispalila više tisuća raketa. Pritom su pripadnici Hamasa prodrli na izraelski teritorij, ubili više stotina ljudi, a tisuće je ranjenih s obje strane.

Izrael je odgovorio brutalnim napadom na Gazu, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je oporbu na vladu nacionalnog jedinstva i najavio odmazdu i kontraudar. Raste broj mrtvih i ranjenih civila, a za vikend je ubijeno preko 600 vojnika Hamasa. SAD su najavile veliku pomoć Izraelu.

09:15 Hamas ‘želi stvarati mučenike’ i bit će ‘prilično sretan’ s izraelskim udarima na Gazu

Hamas će biti “prilično sretan” ako dopusti Izraelu da izvrši udare u Pojasu Gaze jer će to pridonijeti njihovom širem cilju stvaranja mučenika, rekao je bivši zamjenik načelnika stožera obrane, sir Simon Mayall.

“Kad se šok smiri, Izrael će imati snažnu pesnicu protiv Gaze i to je jedan od ciljeva Hamasa”, rekao je za Sky News.

“Oni vole stvarati mučenike i znaju da Izrael neće imati izbora nego uzvratiti vrlo, vrlo snažno.” Rekao je da izvješća o Hamasovim napadima na glazbeni festival dokazuju da skupina nije zainteresirana za stvaranje reputacije herojstva, već želi izazvati odgovor iz Izraela.

“Njih izgradnja pozitivnog ugleda ne zanima, oni su prilično sretni što Izrael izvodi napade u Gazi”, rekao je.

“Žele stvarati mučenike, ali to je upravo ono što će učiniti.”

09:00 Stižu snimke iz Gaze

Izraelske zračne snage priopćile su da je više od 800 napada izvedeno projektilima ili s neba u valovima mlaznih napada samo u proteklih 20 sati.

08:40 Hamas je oteo bake, djecu i obitelji, kaže glasnogovornik IDF-a

Hamas je oteo desetke Izraelaca, uključujući bake i djecu tijekom oružane invazije koja je u tijeku, rekao je glasnogovornik IDF-a.

“Čovjek bi pomislio da će se, kada se dva entiteta sukobe, usredotočiti na vojnike, ali nije bilo tako”, rekao je potpukovnik Richard Hecht za BBC. “Oni su oteli bake, djecu, obitelji… deseci su oteti i odvedeni u Gazu.”

Zajednice oko Pojasa Gaze postupno se evakuiraju, rekao je, premještaju se u hotele i domove.

08:30 Iran negira izravnu umiješanost u napad Hamasa

Iran snažno negira izvješća da je bio izravno uključen u planiranje napada Hamasa na Izrael ili da je dao prethodno odobrenje, inzistirajući na tome da je Hamas neovisna politička operacija.

Američki državni tajnik Antony Blinken također je rekao da SAD trenutno nema izravnih saznanja o iranskoj umiješanosti, unatoč tvrdnjama Izraela, uključujući i njegovog predsjednika Isaaca Herzoga koji je rekao da je Iran arhitekt napada.

Wall Street Journal, pozivajući se na razne izvore, tvrdi da je Korpus čuvara islamske revolucije, glavni prekomorski ogranak iranske vojske, od kolovoza nazočio dvotjednim sastancima planiranja Hamasa u Bejrutu, uključujući dva na kojima je navodno sudjelovao iranski ministar vanjskih poslova. Nitko ne sumnja da je Teheran imao motiv poduprijeti napad, a režim je rasipao pohvale akcijama Hamasa.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarao je s Hamasom u nedjelju, ali ništa od toga ne predstavlja dokaz da je Iran prethodno pružio logističku ili plansku podršku.

Blinken je, govoreći u nedjelju, rekao: “U ovom konkretnom slučaju, još nismo vidjeli dokaze da je Iran usmjerio ili stajao iza ovog konkretnog napada, ali svakako postoji duga veza.”

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima također je oštro odbacila ideju o uključenosti u donošenje odluka o ofenzivi Hamasa.

Rečeno je: “Odluke koje donosi palestinski otpor snažno su autonomne i nepokolebljivo usklađene s legitimnim interesima palestinskog naroda. Izričito stojimo uz nepokolebljivu podršku Palestini; međutim, mi nismo uključeni u odgovor Palestine, jer ga preuzima isključivo sama Palestina. Izrael pokušava opravdati svoj neuspjeh i pripisati ga iranskoj obavještajnoj moći i operativnom planiranju.”

08:05 Raste broj mrtvih u Gazi

Izraelske zračne snage izvele su preko 500 zračnih napada tijekom noći, rečeno je. Broj poginulih u Gazi popeo se na 436, a više od 2200 je ozlijeđeno.

Oko 2271 osoba ozlijeđena je u Gazi, uključujući 244 djece i 151 ženu, dodalo je ministarstvo. U međuvremenu, broj mrtvih u Izraelu popeo se na više od 700, rekao je u nedjelju glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga.

08:00 SAD približava ratne brodove Izraelu nakon napada Hamasa

SAD kaže da premješta nosač zrakoplova, brodove i mlažnjake u istočni Mediteran te da će također dati Izraelu dodatnu opremu i streljivo. Glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti rekao je da je među mrtvima nekoliko američkih državljana. Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford, raketna krstarica i četiri raketna razarača kreću prema regiji.

Daljnja vojna pomoć Izraelu bit će poslana u nadolazećim danima, rekla je Bijela kuća, dodajući da SAD radi na tome da izraelski neprijatelji ne pokušaju izvući korist iz situacije.

Američki senator Cory Booker kaže da je bio u Izraelu kada je Hamas napao. Opisao je kako je potražio utočište u “skloništu” u svom hotelu u videu objavljenom na mreži X, prije poznatoj kao Twitter.

“Jučer negdje u ovo vrijeme hitno me nazvao šef osoblja koji mi je rekao da se vratim u hotel što prije mogu, jer je Izrael napadnut. Kada sam se vratio u hotel, pridružio sam se drugima u skloništu ili na hotelskom stubištu. Uplašena lica… Bilo je djece i staraca, obitelji, mnogo Amerikanaca. Postojao je osjećaj straha i zabrinutosti, a mnogi od nas su bili svjesni da su se u to vrijeme u zemlji događale užasne stvari”, dodao je.

07:45 Izrael: Treba nam više vremena nego što smo mislili

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da se snage te zemlje bore protiv naoružanih pripadnika Hamasa na sedam do osam točaka izvan Gaze. Ali 48 sati nakon najvećeg napada na Izrael u desetljećima, potpukovnik Richard Hecht rekao je na brifingu s novinarima: “Potrebno je više vremena nego što smo očekivali da se stvari vrate u obrambeni, sigurnosni položaj.”

Dodao je: “Mislili smo da ćemo jutros biti na boljem mjestu.” Također je rekao da se deseci izraelskih zarobljenika nalaze u Gazi.

7:30 Hamas i dalje ne staje

Vojnici Hamasa i dalje na teritoriju Izraela, tijekom noći upali su u poljoprivrednu zajednicu. Izraelske snage i dalje se bore protiv naoružanih pripadnika Hamasa na sedam do osam lokacija u južnom Izraelu u blizini Pojasa Gaze, rekle su izraelske obrambene snage jutros na brifingu.

7:00 Pokolj na glazbenom festivalu

Najmanje 260 tijela pronađeno je na mjestu glazbenog festivala u Izraelu nakon napada Hamasa, objavila je spasilačka organizacija Zaka.

Naoružani pripadnici Hamasa pucali su na posjetitelje koji su bježali, a neke uzeli kao taoce na festivalu u ruralnom poljoprivrednom području u blizini granice Gaze i Izraela.

Festival je bio samo jedno od mjesta koja su jučer ujutro pogođena najsnažnijim i najkoordiranijim napadom koji je Hamas ikada izveo na izraelskom teritoriju. Festival na otvorenom trebao je biti cjelonoćna plesna zabava, a održavao se na isti dan kad se obilježava židovski blagdan Sukot.

Oko 6:30 ujutro začule su se sirene i rakete, ispričala je Tal Gibly, jedna od posjetiteljica. Trideset minuta kasnije, ona i stotine drugih koji su prisustvovali festivalu trčali su dok su militanti iz Gaze pucali na njih.

“Nismo se čak ni imali gdje sakriti jer smo bili na otvorenom prostoru. Svi su se jako uspaničili i počeli uzimati svoje stvari”, prisjetila se.

Autor:Dnevno.hr