Raketama iz Sirije pogođen turski pogranični grad

Dan nakon početka turske vojne operacije u susjednoj Siriji četiri rakete ispaljene sa sirijskog teritorija pogodile su u nedjelju rano ujutro turski pogranični grad Kilis, objavila je turska državna agencija Anadolija.

Tri su rakete oštetile dvije zgrade dok je četvrta pala na prazno zemljište u središtu grada i nema ozlijeđenih. Prema pisanju agencije turske snage sigurnosti osvetile su se za napad.

Turska je u subotu započela vojnu operaciju zračnim udarima na snage  kurdskih militanata u sirijskoj pokrajini Afrin. Turska militante koji djeluju pod nazivom Jedinice narodne zaštite (YPG) smatra terorističkom organizacijom i optužuje ih da su sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja vodi pobunu na jugoistoku Turske.

Turski premijer Binali Yildirim najavio je kako će turske kopnene snage u nedjelju izvesti “neophodne aktivnosti” na području Afrina. On je u subotu navečer kazao kako su turske snage uništile gotovo sve ciljeve koje su identificirale u toj pokrajini.

Pogođeno je 108 meta koje su pripadale kurdskim militantima koji u gotovo sedmogodišnjem sirijskom ratu uživaju američku potporu zbog toga što ih Washington smatra saveznicima u borbi protiv Islamske države. Ta operacija povećava izglede za daljnje pogoršavanje tursko-američkih odnosa.

Turska je objavila da joj na terenu u Siriji pomažu sirijski pobunjenici, pripadnici Slobodne sirijske vojske.

Kurdski militanti (YPG) objavili su da je u turskim napadima ubijeno šest civila i tri njihova borca, a ranjeno je 13 osoba. U Afrinu živi više od milijun ljudi i mnogi su izbjegli iz drugih dijelova Sirije pred borbama.

Pentagon je u subotu kazao kako SAD poziva umiješane u sukob da se umjesto toga usmjere na borbu protiv Islamske države. “Potičemo sve strane da izbjegnu eskalaciju sukoba i fokusiraju se na najvažniju zadaću – poraz IS-a”, kazao je dužnosnik Pentagona.

Zbog turskog napada intenzivne diplomatske aktivnosti

State Department je objavio da je američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao s ruskim i turskim ministrom vanjskih poslova no nije otkrio detalje tih razgovora.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je s američkim kolegom prema ruskom ministarstvu vanjskih poslova razgovarao o stanju u Siriji, o pitanjima povezanim s osiguravanjem stabilnosti na sjeveru zemlje a također su spomenuli pitanja procesa mirnog rješenja sukoba u Siriji pod okriljem UN-a, posebice u kontekstu Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga koji će biti održan krajem siječnja u Sočiju. Taj razgovor je održan na američku inicijativu, dodaje se.

Moskva je zabrinuta zbog turske ofenzive u Afrinu i rusko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu pozvalo strane na suzdržanost.

O situaciji u Siriji u subotu su razgovarali telefonski i načelnici glavnog stožera američke i ruske vojske Valerij Gerasimov i Joseph Dunford, objavili su ruski izvori ne otkrivajući detalje razgovora.

Ruski vojnici su otišli iz područja Afrina na sjeveru Sirije, navelo je u subotu rusko ministarstvo obrane. Zapovjedništvo ruskih snaga u Siriji je poduzelo mjere za sigurnost ruskih vojnika koji su raspoređeni u području Afrina i te su postrojbe povučene prema Tal Rifaatu kako bi se spriječile moguće provokacije i isključila svaka prijetnja ruskim vojnicima, dodaje isti izvor.

Rusija od rujna 2015. vojno podržava snage režima Damaska protiv džihadista. Bez obzira na djelomično povlačenje njezinih postrojbi, Rusija u Siriji i dalje ima tri bojne vojne policije, zadržala je zrakoplovnu bazu Hmeimim i vojnu pomorsku bazu Tartus, kao i svoj Centar mirenja zaraćenih strana.

Ruski zastupnik Franz Klintsevič kazao je u subotu da će Rusija poduprijeti Siriju diplomatski i zahtijevati u UN-u da Turska prekine svoju operaciju.

Sirijska vlada tursku je operaciju osudila kao “tursku agresiju na Afrin”, poručivši da se radi o sirijskom državnom teritoriju.

Turski napad uslijedio je nakon tjedana upozorenja turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i članova njegove vlade. Tursku je posebno razljutila američka najava obuke 30.000 kurdskih militanata na sjeveroistoku Sirije. Jačanje kurdskih militanata u Siriji Ankara doživljava kao prijetnju jer strahuje od stvaranja neovisne kurdske države na svojoj južnoj granici. (Hina)