Interkontinentalna raketa Sjeverne Koreje zamalo pogodila putnički avion

Interkontinentalna raketa koju je u petak ispalila Sjeverna Koreja mogla je pogoditi putnički avion, javlja ABC News, piše Index.
Balistička raketa Sjeverne Koreje testirana 28. srpnja letjela je više i dalje od svih prethodno lansiranih, a sletjela je na području kojim je samo nekoliko minuta ranije preletio avion s više od 300 putnika.
Raketa je ispaljena u vrlo prometnom zračnom području. Dok je padala, istim područjem je letio zrakoplov Air France 777 iz Tokija za Pariz s 323 putnika. Manje od 10 minuta nakon što je zrakoplov proletio sjeverozapadno od otoka Okushiri, raketa je pala u vodu u tom području.
Bivši vojni pilot Stephen Ganyard je izjavio: “Posada aviona nije znala da je u opasnosti jer je raketa dolazila s velike visine. Da se raspala u zraku prije pada, mogla je ugroziti i puno širi teritorij”.
Velike zrakoplovne tvrtke su izjavile da neprestano analiziraju opasne zračne zone, a Air France je rekao da je ugroženi let prošao bez incidenata. Pentagon je izjavio da Sjeverna Koreja lansira rakete u vrlo prometna zračna i morska područja bez ikakve koordinacije.