Rak pluća više ne mora biti smrtonosna bolest

FaH

Rak pluća više ne mora biti smrtonosna bolest, a njegovo rano otkrivanje omogućit će CT nove generacije koji bi u ljeto iduće godine trebao biti postavljen u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, kao najvećem respiratornom centru u Hrvatskoj, istaknuto je u srijedu na tribini održanoj u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Predstojnik klinike Miroslav Samaržija upozorio je da se rak pluća u Hrvatskoj otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, zbog čega su ishodi liječenja zasad skromni, a petogodišnje preživljenje svega šest posto.

CT dijagnostika može smanjiti stopu mortaliteta za čak 20 posto

Sadašnju visoku stopu mortaliteta mogli bi za čak 20 posto smanjiti programi probira za rak pluća CT dijagnostikom, a pomak u liječenju donijet će i nova obećavajuća imunoterapija, koju se na listi HZZO-a očekuje već početkom iduće godine, najavio je Samaržija uoči tribine koju su održali Hrvatsko torakalno društvo Toraks i Zaklada Hrvatska kuća disanja u suradnji s Udrugom za pomoć oboljelima od raka pluća “Jedraˮ i Koalicijom udruga u zdravstvu.

“Svi pušači stariji od 50 godina trebali bi jedanput na godinu snimiti pluća CT-om jer rendgen otkriva karcinom tek u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje gotovo nikakviˮ, upozorio je Samaržija i pozvao građane, koje muči višemjesečni kašalj, da se obvezno jave liječniku.

Nabavu CT uređaja nove generacije za screening i ranu dijagnostiku raka pluća zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić obećao Zagrepčanima uoči prošlih lokalnih izbora. Grad Zagreb je, prema Bandićevim obećanjima, uređaj vrijedan 15 milijuna kuna trebao kupiti još u travnju prošle godine, no to se nije dogodilo.

“Očekujem da će se to do ljeta iduće godine realizirati i da će Jordanovac dobiti CT čije je zračenje i do 40 puta manje od tradicionalnih uređaja koje danas koristimo”, izjavio je Samaržija.

Tema nabave novog CT-a, kaže, već je bila na gradskoj skupštini, a milijunska sredstva osigurat će se u gradskim proračunima za iduće godine. Kroz donacije u proteklih godinu dana prikupljeno je 600.000 kuna za uređenje prostora i pripremu natječaja za odabir najpovoljnijeg dobavljača.

Do kraja siječnja trebao bi biti usvojen i Nacionalni plan prevencije i rane dijagnostike karcinoma pluća, koji će precizno definirati preporuke kada i kome raditi CT niske doze zračenja, a treba vidjeti i hoće li se ta pretraga ponavljati svake ili svake druge godine.

“Ako se ta dijagnostička pretraga provodi redovito očekuje se 20-postotno smanjenje smrtnosti od raka pluća, što je znatno više od svega što je dosad postignuto kirurškim postupcima i kemoterapijom”, ističe Samaržija.

Značajne pomake u liječenju karcinoma pluća i prognozi oboljelih donose novi modaliteti liječenja, prije svega ciljane terapije i imunoterapije tako da danas, kaže Samaržija, imamo bolesnike koji žive s metastatskim karcinomom pluća duže od 10 godina i pritom normalno obavljaju sve svoje radne i obiteljske obaveze.

Rak pluća postat će kronična bolest

Nove terapije daju nadu da će rak pluća postati kronična, a ne više smrtonosna bolest. U Hrvatskoj se prije dvije godine počela primjenjivati imunoterapija iz donacija, za koju je rečeno da je vjerojatno najveći pomak u liječenju karcinoma.

“U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem postotku naših bolesnika karcinom pretvoriti u kroničnu bolest. Zahvaljujući ciljnoj terapiji i imunoterapiji u budućnosti se preživljavanje više neće mjeriti mjesecima, nego godinamaˮ, istaknuo je Marko Jakopović, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći kod žena. Na godinu se otkrije oko 3000 novih bolesnika, a umre oko 2900 osoba.

Visoka stopa pušača povezana je visokom pojavnošću raka pluća jer prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015. u Hrvatskoj puši 31,1 posto odraslih, uz nezadovoljavajući trend rasta broja pušača, u čemu je u EU od Hrvatske gora jedino Bugarska. (Hina)