Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama

????????????????????????????????????

Stotinjak radnika sa statusom branitelja Rafinerije Ine okupilo se u ponedjeljak ispred uprave te tvrtke kako bi se na referendumu koji je organizirala Udruga hrvatskih branitelja očitovali o novom prijedlogu uprave o smanjenim otpremninama.

U sisačkoj Rafineriji nafte 250 radnika 1. listopada dobiva otkaz, a ogorčenost među radnicima – braniteljima izazvao je prijedlog Inine uprave po kojem im se znatno smanjuju otpremnine po povoljnijem statusu koji su dosad imali.

Kako kažu radnici sa statusom branitelja, protive se prijedlogu da im se, umjesto 85 posto bruto plaće, za izračun otpremnine uzima 85 posto bruto osnovice plaće, a istodobno bi im se broj godina radnog staža ograničio na 30.

Do sada su za svaku godinu staža dobivali jednu bruto plaću, a sada bi se, po novom prijedlogu, izračun obračunavao na maksimalno 30 osnovica.

Kako tvrde pojedinci među njima, razlika bi novim načinom obračuna iznosila od 100 do 200 tisuća kuna manje. Tako će pojedini branitelji biti znatno oštećeni u odnosu prema svojim kolegama koji su u mirovinu otišli početkom ove godine.

Iako se čelnici udruge nisu htjeli očitovati o novom prijedlogu jer pregovori s upravom, kako su napomenuli, još traju, većina branitelja, a u Rafineriji ih je  150 od 250 radnika pred raskidom ugovora o radu, tražila je referendum. O referendumu su se pojedinačno izjašnjavali u jednoj prostoriji.

Ostalim radnicima već su promijenjeni uvjeti za obračun otpremnina jer im se za obračun uzima samo 18 godina radnog staža bez obzira na ukupni staž.

Prije nepunih godinu dana, točnije 7. listopada prošle godine održana je sjednica uprave Ine d.d. na kojoj je jednoglasno prihvaćena odluka o programu zbrinjavanja zaposlenika.

Kako je tada priopćeno iz uprave, u sklopu provedbe tog programa kompanija razmatra model otpremnina koji trenutačno, u skladu s Kolektivnim ugovorom, iznosi 60 posto prosječne mjesečne plaće radnika po godini rada kod poslodavca, a bez ograničenja iznosa otpremnine.

Također je priopćeno kako se očekuje da će kompanija za otpremnine izdvojiti više od 100 milijuna kuna te da će u prosjeku otpremnine za branitelje iznositi oko 300.000 kuna, a za ostale oko 220.000 kuna neto.

Iz Ine je prije mjesec dana potvrđeno da su pokrenute organizacijske promjene s obzirom na okolnosti poslovanja te kako se očekuje da će restrukturiranje obuhvatiti najviše 250 zaposlenika, i to u onim organizacijskim jedinicama u kojima je, zbog promjene okolnosti poslovanja, smanjen opseg aktivnosti te je potreban manji broj radnika. Tada je rečeno da će radnici imati pravo na otpremninu definiranu valjanim Kolektivnim ugovorom i braniteljskim sporazumom, uz napomenu da su iznosi otpremnina u Ini znatno viši od zakonom propisanih i od otpremnina koje isplaćuju druge vodeće kompanije u Hrvatskoj.

No, sada se ponuđeni uvjeti izračuna otpremnina znatno razlikuju od onih koji su definirani spomenutim dokumentima.

Sindikati su, po svemu sudeći, prihvatili ponuđeni prijedlog, a jedino se Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Rafinerije nafte Sisak odlučila na referendum o prihvaćanju tog prijedloga, bez potpore sindikata. Rezultati referenduma još nisu poznati.

Braniteljima su potporu dali predstavnici Radničke fronte s predsjednicom Katarinom Peović na čelu.

 

(Hina) xzsis yvkn