Radni sastanak Plenkovića sa županom Komadinom i gradonačelnicima Dujmićem i Obersnelom

Ilustracija/D.Prša

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministrom turizma Garijem Cappellijem uoči Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, u srijedu je u Opatiji održao radni sastanak s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom te gradonačelnicima Opatije i Rijeke, Ivom Dujmićem i Vojkom Obersnelom.

Nakon sastanaka, zatvorenih za javnost, župan Komadina izjavio je novinarima da su razgovarali o energetici, konkretnije o LNG terminalu, izgradnji termoelektrane u Urinju i razgradnji postrojenja Dine kod Omišlja.

Govorilo se i o mogućnostima bržeg razvoja riječkog prometnog pravca temeljem novog master plana razvoja prometa, koji bi trebao otkloniti cestovne nedostatke te dileme oko moderne, visokoučinkovite i brze željezničke pruge od Rijeke prema Zagrebu dodao je.

Župan Komadina podsjetio je kako su stručnjaci već prije osam, devet godina utvrdili da je najbolje rješenje ravničarska pruga. Sada je temeljno pitanje financiranja i zato treba utvrditi koliki dio raspoloživog novca iz EU fondova se može rasporediti za promet, jer samo za potrebe izgradnje prometne infrastrukture može se upotrijebiti ukupan raspoloživ iznos, rekao je. U svakom slučaju treba ići dalje hrabro i beskompromisno, istaknuo je Komadina.

Opatijski gradonačelnik Dujmić rekao je kako je premijera Plenkovića izvijestio o onome što Opatija treba, a očekuje godinama, poput postavljanja semafora na raskrižju iznad naselja Tošina. Ne tražimo novac nego efikasnost svih uključenih u postupke koji se sporo odvijaju, kazao je.

Premijeru je iznio i problem situacije u kojima, kako je rekao, jedinice lokalne samouprave ostaju preko noći bez vlasništva kada se država knjiži na sva zemljišta površine veće od 1000 četvornih metara, gdje je u zemljišnim knjigama upisana šuma.

U starim knjigama iz Austro-Ugarske svugdje piše šuma pa se pitamo može li danas u središtu Opatije biti šuma, naglasio je Dujmić. Sve se to može riješiti dogovorom, a da se ne pokreću sudski postupci koji koštaju obje strane, naveo je.

Gradonačelnik Rijeke Obersnel je izvijestio da je premijera Plenkovića upoznao s napretkom projekta Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci.

Premijer je potvrdio još jednom da Rijeka može računati na planiranih 10-tak milijuna eura iz Državnog proračuna za ovaj projekt do 2020. godine, te najavio da već sljedeće godine iz Ministarstva turizma i drugih ministarstava stiže 15-tak milijuna kuna, dodao je.

Obersnel je naveo da je još jednom podsjetio na važnost i hitnost izgradnje ceste D-403, od budućeg kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali do riječke obilaznice, i to zbog uznapredovalih radova na lučkom terminalu kao i vjerojatno brzo raspisivanje natječaja za koncesionara.

Dobili smo uvjerenje da će se ova cesta izgraditi i da će se već sredinom iduće godine raspisati natječaj za izvođače radova, rekao je riječki gradonačelnik Obersnel. (Hina)