Radionice za branitelje “Zdravlje hrvatskog branitelja: Posttraumatski stres i(li) posttraumatski uspjeh”

Srećko Karić, pročelnica Vesna Helfih, Božidar Popović. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Prezentacijske radionice za predstavnike braniteljskih udruga pod nazivom: “Zdravlje hrvatskog branitelja: Posttraumatski stres i(li) posttraumatski uspjeh”, organizirao je u srijedu u zagrebačkoj HVIDR-i, Gradski ured za branitelje s ciljem poboljšanja psihofizičkog zdravlja hrvatskih branitelja te novih načina skrbi za branitelje koji boluju od postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Ova prezentacijska radionica članovima braniteljskih udruga predstavlja elemente i koncept postraumatskog uspjeha i rasta te upornosti, a na taj način predstavlja se praksa zadnjih 15 godina rada s veteranima, kazao je psihijatar Božidar Popović, On je braniteljima predstavio razne oblike rada na sebi i osobnog rasta te postizanja obiteljske sreće.

Kazao je da su ove radionice uvod u buduće koje će se tijekom iduće godine održati za braniteljsku populaciju. Na njima će se govoriti o osobnom rastu, radu na svom tijelu, duhu i mentalnoj snazi kao i na zajedništvu, objasnio je.

Hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata Srećko Karić predstavio je braniteljima svoj primjer kada se nakon ranjavanja i umirovljenja odlučio baviti sportom i rekreacijom kako bi bolje, kako je istaknuo, zaliječio svoje psihičke i fizičke rane.

Uz sve to sam i proputovao i svijet, bio sam i u SAD-u te sam vidio kako djeluju njihovi veteranski centri, kazao je. “To znanje koje danas rabe američka i izraelska vojska volio bih prenijeti drugima.”

Također je naglasio i važnost rekreativnog bavljenja sportom za očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja jer je to danas dosta zapostavljeno. Rekao je da taj pristup nije klasična psihoterapeutska tehnika već nešto pomiješano dodavši da psihijatrija spada u medicinsku rehabilitaciju a rekreacija u model samopomoći gdje branitelj uzima sam stvari u svoje ruke.

“Tako se pomaže liječnicima da se i oni lakše nose s njihovim dijagnozama, ali i braniteljima da si sami pomognu”, rekao je. To je ocijenio važnim jer branitelji često sami dižu ruku na sebe, a i oboljenja od kojih branitelji boluju su iznad prosjeka i po tom pitanju treba nešto učiniti, poručio je Karić.

Sudionike radionica pozdravila je i pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih koja je poručila braniteljima da će taj ured i dalje podržavati ovakve inicijative te da će se i dalje skrbiti o njihovim potrebama. (Hina)