Putin zatražio sirijske izbjeglice da se vrate i sagrade razorenu zemlju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naglasio da je nužan povratak izbjeglica u Siriju kako bi se obnovila ratom razorena zemlja.

Trenutno se izvan zemlje nalazi više od 6.5 milijuna sirijskih izbjeglica, rekao je Putin u videorazgovoru sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom, prema transkriptu kojeg je objavio Kremlj.

“Velika većina njih sposobni su građani koji bi mogli i trebali sudjelovati u izgradnji svoje zemlje”, rekao je Putin.

Rusija je bila najvažniji saveznik Asadu tijekom rata u Siriji, s time da je ruska vojska tok sukoba okrenula u korist sirijske vlade u Damasku. Putin je u razgovoru rekao da se Sirija sada mora fokusirati na obnovu, s obzirom na to da su ekstremističke skupine u zemlji uvelike poražene. Ruska delegacija trebala bi sudjelovati na konferenciji u Damasku u srijedu i u četvrtak, kako bi potaknula povratak izbjeglica u Siriju, kao i povratak civila koji su raseljeni unutar zemlje.

“Više od 850 tisuća sirijskih državljana vratilo se iz inozemstva, a više od 1.3 milijuna vratilo se iz zemlje u mjesta svojih prebivališta”, rekao je Putin.

Asad je naglasio da je povratak izbjeglica sirijskoj vladi prioritet.

“Sirijska vlada ne samo da je spremna, nego je time oduševljena”, rekao je.

“Nadamo se da će konferencija na temu povratka izbjeglica proizvesti željene rezultate”, rekao je Asad, a prenijela sirijska novinska agencija SANA.