Putin zahvalio Rusima nakon pobjede

FaH

Ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru održanom u nedjelju navečer u središtu Moskve, zahvalio je glasačima što su ga ponovno podržali za šefa države, a kasnije je novinarima kazao kako Rusija nema nikakve veze s trovanjem bivšeg špijuna u Britaniji.

Nakon prebrojane polovice glasačkih listića, Putin je osvojio 75 posto glasova, objavilo je središnje izborno povjerenstvo.

Na drugom je mjestu s 13,4 posto kandidat komunista Pavel Grudinin, pred ultranacionalistom Vladimirom Žirinovskim koji je dobio 6,3 posto i liberalnom novinarkom Ksenijom Sobšak s 1,4 posto.

Putin je ocijenio pred više stotina pristaša da je njegova pobjeda znak povjerenja i nade, kao i priznanje za ono što je postignuto u posljednjih nekoliko godina, unatoč teškoćama.

“U njoj vidim povjerenje i nadu našeg naroda”, rekao je. Dodao je da je “važno zadržati jedinstvo, jedinstvo je ključno za uspjeh”.

“Imamo tako snažnu ekipu, milijune. Hvala vam”, rekao je Putin, naglasivši da će njegova vlada raditi na poboljšanju života svakog Rusa.

Prije nego je napustio pozornicu, predvodio je svoje pristaše u skandiranju “Rusija, Rusija”.

“Mislit ćemo na budućnost naše velike domovine i naše djece. Suđen nam je uspjeh”, rekao je.

Putin je kasnije novinarima zanijekao da njegova zemlja ima kemijsko oružje, uključujući i ono kojim je prošlog mjeseca otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal.

“Rusija nema tako nešto”, rekao je Putin novinarima na novinskoj konferenciji, dodajući da je Rusija uništila kemijsko oružje pod nadzorom međunarodnih promatrača i da je spremna na suradnju s Londonom.

Ranije u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da Rusija tajno gomila nervni agens pod nazivom novičok koji je korišten u napadu na Skripala i njegovu kći.

To je prvi put da se Putin jasnije oglasio o trovanju Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju. Optužbe na račun Rusije nazvao je “besmislicama”.

“Prva stvar koja mi pada napamet – da se radilo o vojnom nervnom plinu, ljudi bi umrli na licu mjesta. To je jasno”, kazao je.

Naglasio je također da je smiješno u ovom trenutku razmišljati o tome što će biti nakon ovog mandata.

Na pitanje novinara razmišlja li o tome da se ponovno kandidira 2030., rekao je: “Hajdemo računati. Mislite li da ću sjediti (na vlasti) do stote?”, odgovorio je novinaru.

Putinu (65) je ovo drugi uzastopni šestogodišnji mandat, i po ustavu nema pravo na treći. Jedan mandat bi morao preskočiti što znači da bi se mogao kandidirati ponovno 2030.

Rekao je da zasad ne razmišlja o ustavnim promjenama, a da će o eventualnim promjena u vladi biti riječi tek nakon inauguracije.

Putin je prvi puta izabran za predsjednika 2000. s 52,9 posto glasova, drugi puta četiri godine kasnije dobio je 71,3 posto, a godine 2012. dobio je 63,6 posto.