Putin: U Rusiji će rad morati prekinuti 755 američkih diplomata

Pixabay

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će 755 američkih diplomata morati napustiti Rusiju, u skladu s odlukom Moskve da smanji na 455 broj ljudi u veleposlanstvu SAD-a i u konzulatima na ruskom tlu od 1. rujna.

Više od tisuću osoba je radilo i još radi u američkim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, rekao je Putin u intervjuu na javnoj televiziji Rossija 24. U Rusiji će rad morati prekinuti 755 osoba, naglasio je.

Tekst o jačanju sankcija protiv Rusije u utorak je prihvatio Zastupnički dom, a u četvrtak Senat, svaki puta gotovo jednoglasno. U petak je Bijela kuća najavila da će predsjednik Donald Trump potpisati zakon.

Rusija je u petak odgovorila najavom skorog smanjenja američke diplomatske nazočnosti na svom teritoriju kako bi je izjednačila s brojem svog osoblja u  ruskom predstavništvu u Sjedinjenim Državama.

Čekali smo dovoljno dugo, nadajući se da će se situacija možda promijeniti na bolje, naglasio je Putin. Ali čini se da se situacija, čak i ako se promijeni, neće promijeniti uskoro.

Sjedinjene Države su izrazile žaljenje zbog te odluke. Taj je čin vrijedan žaljenja i neopravdan. Razmatramo učinak takva ograničenja i način kako ćemo odgovoriti, priopćio je u nedjelju State Department.