Povezite se

Vijesti

Putin tvrdi da “nema opasnosti” nakon eksplozije u ruskoj raketnoj bazi

Objavljeno

-

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da nema opasnosti nakon eksplozije u kojoj je poginulo 5 osoba 8. kolovoza u bazi za lansiranje raketa na ruskom Dalekom sjeveru.

Na konferenciji za novinare uoči susreta s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u Breganconu, ruski predsjednik je izjavio “nema nikakve opasnosti ni povišenja razine zračenja”.

“Poslali smo stručnjake na mjesto eksplozije i oni kontroliraju stanje”, rekao je i dodao da su “poduzete preventivne mjere kako se ništa nepredviđeno ne bi dogodilo”.

Desetog kolovoza je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je dva dana ranije u eksploziji u raketnoj bazi u Arhangelsku na ruskom Dalekom sjeveru poginulo 5 osoba. 

Nakon nesreće, rusko ministarstvo obrane je isključilo mogućnost radioaktivnog zagađanja.

Gradska uprava jednog mjesta smještenog blizu baze je navela da je zabilježila kratko povišenje radioaktivnost i zatim povukla tu objavu.

Ruske vlasti su zatim priznale da je nesreća povezana s testiranjima “novog naoružanja”:

Petnaestog kolovoza je norveška uprava za nuklearnu sigurnost navela da je nekoliko dana nakon eksplozije otkrila tragove radioaktivnog joda u područjima koja graniče s Rusijom.

“Trenutačno nije moguće odrediti jesu li tragovi radioaktivnog joda povezani s nesrećom u Arhangelsku”, naglasila je norveška uprava za nuklearnu sigurnost.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Izdvojeno

Plenković: Ako Jelenić ne da ostavku, Vlada će predložiti Saboru da ga razriješi

Published

on

Dodao

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik Dražen jelenić sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

“Stav je Vlade da je najprimjerenije da Jelenić sam podnese ostavku, s obzirom da je nastala ovakva neuobičajena okolnost. Naravno da će nakon toga, ako to ne napravi, Vlada to sutra donijeti na svojoj sjednici”, rekao je Plenković u izjavi novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u kojoj je potvrdio da je sinoć razgovarao s Jelenićem.

Jelenić ih nije izvijestio da je član masonske lože

Plenković kaže kako Jelenić u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika prije otprilike dvije godine nije izvijestio ni njega niti ministra pravosuđa da je član masonske lože.

“Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje. Ovako je to nama ostalo nepoznato, sada se vratilo najedanput kroz neki predmet s kojim se bavio glavni državni odvjetnik. Što, čini mi se da je u ovom trenutku, i po ovim reakcijama u javnosti, utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristranost, neovisnost, što mu, naravno, otežava rad”, rekao je Plenković.

U formalnom smislu, dodao je premijer, nema ničeg nezakonitog da je Jelinić ili netko drugi član neke udruge ili društva. “To nije nezakonito, ali se otvorio okvir koji njemu bitno otežava poziciju”, ustvrdio je.

Opetovao je pritom da članstvo u masonskoj loži nije trebalo ostati zatajeno, istaknuvši i činjenicu da je do članstva došlo upravo pred izbor za glavnog državnog odvjetnika. “I to nije stvar koja je, po meni, trebala ostati neizrečena”, dodao je.

Novinari su Plenkovića pitali i za komentar ocjena Mire Kovača, njegovog protukandidata na unutastranačkim izborima za mjesto predsjednika stranke, koji smatra da se cijela “masonska afera” događa zbog unutarstranačkih izbora.

“Ne znam kako to Kovač misli. Prepuštam vama, javnosti i, osobito, članovima HDZ-a da te sjajno odabrane logičke konstrukcije malo analiziraju i pronađu bit u njima”, komentirao je Plenković.

Osvrnuo se i na Kovačevo tumačenje riječi koje mu je, kako je rekao u izjavi novinarima, na sinoćnjem obilježavanju osnutka trešnjevačkog HDZ-a uputio stranački doajen Vladimir Šeks.

Šeks je veliki šaljivdžija

Šeks mu je rekao da će nakon unutarstranačkih izbora trebati odvjetnika, a to je Kovač shvatio kao prijetnju.

Plenković je izrazio sumnju u to da je Šeks tako nešto rekao.

“Ja znam da je Šeks dosta, ovako, veliki šaljivdžija. To je iskusan čovjek i političar i baš da Šeks prijeti Kovaču… Ne znam, valjda je ovakvo uzbrkano vrijeme… Je li jugo ili što? Ali, čini mi se da treba vidjeti nema li tu nekih malo preuveličavanja, teorija zavjere, izmišljanja nekakvih prijetnji ili bilo čega ostaloga”, kaže Plenković.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Jandroković o Jeleniću: Iznenadilo me, radi se o podvojenoj lojalnosti

Published

on

Dodao

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako glavni državni odvjetnik (GDO) Dražen Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

“Iznenadio sam se kada sam čuo tu informaciju, Jelenić ju nije deklarirao u trenutku kada je bio biran, vjerojatno zato što i sama organizacija ima pravila da se o članstvu ne govori javno”, izjavio je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Situaciju s Jelenićem treba što prije riješiti

Dodao je kako se radi o situaciji podvojene lojalnosti. “Nas ovdje zanima država, situacija s gospodinom Gabrićem i prepucavanja koja traju svakako ne idu u prilog GDO-a, i cijela situacija treba biti što prije riješena”, poručuje Jandroković.

Komentirao je pritom pitanje mogu li svi ministri i saborski zastupnici biti članovi sličnih organizacija.

“Svi mi polažemo zakletvu i u Saboru i u Vladi, svatko ima pravo odabrati gdje želi pripadati, to nitko ne dovodi u pitanje, ali kada su u pitanju ovakve državne pozicije gdje se odlučuje o interesima Hrvatske, onda bi se takve stvari trebale deklarirati, i nakon toga treba propitati može li određena osoba biti na tako nekoj poziciji”, ustvrdio je Jandroković.

Pripadaju li onda u to i saborski zastupnici? “Teško mi je odgovoriti na to pitanje, različite su preferencije u Saboru jer tamo narod odlučuje koga će izabrati, ali ovo je specifična pozicija GDO-a gdje se odlučuje o sudbinama ljudi, i tu ne smije biti nikakve sumnje o nepristranosti osobe koja obnaša tu funkciju”, ističe Jandroković.

Dodao je kako se u ovom slučaju radi o situaciji o kojoj itekako trebamo promišljati postupa li GDO u pojedinim situacijama u potpunosti nepristrano. “Pročitao sam što je rekao gospodin Gabrić, i to baca vrlo ružnu sliku na sveukupnu situaciju u Državnom odvjetništvu”, kazao je.

Na pitanje ima li ministara u Vladi koji su slobodni zidari, Jandroković je uputio novinare da to provjere, na što su ga novinari upitali kako da to učine jer Jelenić je prošao sigurnosnu provjeru koja nije otkrila ništa.

“Slažem se s time, to je određena vrsta sukoba interesa, ne deklarirate nešto jer je to pravilo te organizacije, ali na taj način dovodite u pitanje nepristrano djelovanje na poziciji na kojoj jeste. Ovaj sukob koji se sada događa upravo potvrđuje što govorim”, ustvrdio je Jandroković.

Komentirao je i izjavu Mire Kovača koji tvrdi da se zbog unutarstranačkih izbora u toj stranci događaju pritisci na terenu, da se ljude ucjenjuje radnim mjestima, kreditima, natječajima i prijetnjama te kako mu je Vladimir Šeks na obljetnici stranke na Trešnjevci poručio da će trebati odvjetnika nakon izbora.

“Naše je Središnje izborno povjerenstvo objavilo i pozvalo sve koji imaju konkretnih prigovora da im se obrate. Koliko znam nema ni jednog konkretnog prigovora, tako da takve ocijene vidim isključivo kao stvaranje određenog dojma i pokušaja alibija za moguće loše rezultate”, kaže Jandroković.

Sanader: Šeks je zafrkant

Glavni tajnik HDZ-a Ante Sanader kratko je o navodnoj prijetnji Kovaču rekao da je Vladimir Šeks – zafrkant.

“Naravno da je bilo u šali, demokratski su izbori i svaki član ima pravo glasa”, rekao je Sanader.

Kazao je kako u stranci nema prijetnji, ucjena i zastrašivanja, a na Kovačeve tvrdnje da je masonska afera izmišljena radi unutarstranačkih izbora, kaže kako tu ne vidi nikakvu poveznicu.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Kujundžić odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva hajke Jutarnjeg lista

Published

on

Dodao

Bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić izvijestio je u srijedu da je “zbog hajke i poziva na linč od strane Jutarnjeg lista”, prisiljen potražiti sudsku i policijsku zaštitu.

“Kako već duže vrijeme Jutarnji list provodi javni linč iz samo njima poznatih razloga, prisiljen sam poradi zaštite sebe i svoje obitelji zatražiti sudsku (…) i policijsku zaštitu”, ustvrdio je Kujundžić na upit Hine, očitujući se na članak Jutarnjeg lista koji je u srijedu objavio da Uskok, Državno odvjetništvo i policija provode izvide vezane za njega i KB Dubrava, u kojoj je Kujundžić bio ravnatelj u dva mandata.

Ustvrdio je da Jutarnji list namjerno iz konteksta vadi KB Dubrava kada navodi da je ta bolnica 2011. godine, kada je on bio njen ravnatelj, mimo javnog natječaja nabavila robu u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna.

“Nabave na narudžbenicu odnosile su se na lijekove i krv (oko 60 milijuna kuna) čija cijena je iz Osnovne liste lijekova HZZO koju je HZZO javno izlicitirao, a KB Dubrava provodila postupak javne nabave, kao i ostale bolnice, bez uspješnog sklapanja ugovora jer dobavljači nisu ponudili valjanje ponude”, napisao je Kujundžić.

Istaknuo je i da je ta bolnica sljedeće, 2012. dok je on još bio njezin ravnatelj, “sklopila ugovore za lijekove u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a da je ostale kategorije Upravno vijeće KB Dubrava prenijelo na Ministarstvo zdravstva radi provođenja objedinjene nabave”.

‘KB Dubrava koristi materijal firme Olympus kao i druge bolnice’

Potvrdio je navode da je bolnica Dubrava od tvrtke Olympus 2008. kupovala reagense za biokemijski laboratorij i potrošni sanitetski materijal, ali naveo da je to bilo u skladu sa zakonskim odredbama te da je “materijal kupila od tvrtke, a ne Nevena Mrkše”, koji je bio zastupnik te tvrtke te susjed Milana Kujunžića. 

“Istina je (…) KB Dubrava kao i 90 posto bolnica u zemlji i svijetu, koristi endoskopski i potrošni materijal firme Olympus, a ne od Nevena Mrkše. Sve ove navode možete uredno provjeriti u firmi Olympus, koja je jednom prilikom zbog iznesenih laži od strane liječnika zaprimila i sudsku ispriku”, tvrdi Kujundžić.

Kazao je i kako Ministarstvo zdravstva nikada nije naručilo niti platilo niti jednu kunu firmi Smart Medical, koju je Mrkša osnova 2016. godine ustvrdivši da Jutarnji list namjerno iznosi neistine.

Na podatak da su 2018. i 2019. iz proračuna Ministarstva zdravstva tvrtki Smart Medical isplaćeno ukupno 4,7 milijuna kuna, Kujundžić odgovara da su od te tvrtke pojedine proizvode kupilo desetak pojedinačnih bolnica, kao samostalni pravni subjekti. To su činile, dodaje, bez znanja i potrebne suglasnosti Ministarstva zdravstva, kao što čine i sa drugim dobavljačima medicinskog potrošnog materijala”.

Odbacio je i svaku povezanost s vlasništvom kafića u KB Dubrava te vlasništvom u tvrtki koja je u zakupu tog ugostiteljskog objekta.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije