Putin primio treću dozu cjepiva

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u nedjelju navečer na televiziji da je primio treću dozu cjepiva protiv covida dok se Rusija bori s teškim valom epidemije u prilikama kada kampanja cijepljenja sporo napreduje.

“Učinio sam to prije dva sata”, rekao je Putin na snimkama koje je objavila ruska državna televizija Rosija 24 malo prije 17.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Cijepljenje je bilo “bezbolno”, rekao je na sastanku s Denisom Logunovom, visokim dužnosnikom instituta Gamaleja koji je razvio cjepivo Sputnjik V, prvo odobreno u Rusiji 2020.

Kremaljski čelnik koji je dvije doze Sputnjika V primio u ožujku i u travnju, ovaj put je primio Sputnjik Light koji se daje u jednoj dozi.

Od početka jeseni Rusija neprestano ruši rekorde u broju novozaraženih i umrlih od covida-19 na dan. Naglom širenju epidemije pridonosi niska stopa procijepljenosti zbog nepovjerenja u vlasti.

Premda zemlja ima nekoliko cjepiva domaće proizvodnje, tek 36,7 posto ruskog stanovništva je potpuno cijepljeno, navodi specijalizirana mrežna stranica Gogov.

Putin koji se protivi obveznom cijepljenju, ipak je pružio potporu takvoj mjeri u nekim dijelovima zemlje i za neke skupine građana. U lipnju je Moskva uvela obvezu cijepljenja u sektoru usluga.

Rusija je dosad prijavila 9.331.158 oboljelih i 264.095 umrlih, što su najviši brojevi u Europi.

Po podacima statističkog zavoda Rosstat, koji ima širu definiciju smrtnih slučajeva povezanih s virusom, ukupan broj umrlih u Rusiji krajem rujna bio je gotovo 450.000.