Putin pozvao Erdogana u posjet Rusiji dok Turska napreduje u Siriji

Ruski je predsjednik Vladimir Putin razgovarao telefonski sa svojim turskim kolegom Tayypom Erdoganom o Siriji i pozvao ga u posjet Rusiji u narednih nekoliko dana, priopćio je Kremlj u utorak navečer.

Kremlj je rekao kako su se u telefonskom razgovoru Putin i Erdogan suglasili osigurati teritorijalnu cjelovitost Sirije.

“Vladimir Putin je pozvao Tayypa Erdogana da dođe u Rusiju u radni posjet u narednih nekoliko dana. Poziv je prihvaćen”, priopćio je Kremlj. 

Dva čelnika su isto tako razgovarali o potrebi da se izbjegne mogući sukob između turske i sirijske vojske, prema priopćenju.

Turska je počela napad na sirijske Kurde u sjeveroistočnoj Siriji u srijedu nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da će se povući američki vojnici iz pograničnog područja.

Napad turskih snaga proširio se otad i izazvao masovno raseljavanje stanovništva u pokušaju Erdogana da iskorijeni Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

Turska tvrdi da su sirijski Kurdi povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), kurdskom pobunjeničkom skupinom u Turskoj.

Pokretanjem vojne operacije na kurdsku miliciju na sjeveroistoku Sirije, Turska je gurnula Kurde u ruke režima Damaska, saveznika Moskve koja je poredovala u dogovoru Kurda i sirijske vlade koja bi ih trebala zaštiti od turskih snaga.

Izaslanik Kremlja za Siriju ocijenio je u utorak da je turska vojna akcija na sjeveroistoku Sirije “neprihvatljiva” i zanijekao da je Moskva dala Ankari odobrenje za nju.

Aleksandar Lavrentiev, izaslanik ruskog predsjednika za Siriju, zanijekao je novinarima da je bilo prethodnog dogovora između Rusije i Turske o turskoj vojnoj akciji u Siriji. “Uvijek smo pozivali Tursku da bude suzdržana i uvijek smo smatrali da je vojna operacija na sirijskom teritoriju neprihvatljiva”, rekao je.

Dan prije Kremlj je priopćio da turska akcija “nije baš” kompatibilna sa sirijskom teritorijalnom cjelovitošću.

“Sigurnost tursko-sirijske granice mora se osigurati raspoređivanjem postrojbi sirijske vlade duž cijele njezine dužine”, rekao je. “Zato nikada nismo govorili u prilog niti podržavali ideju da se ondje raspoređuju turske postrojbe a kamoli oružana sirijska oporba.”

Potvrdio je da je Rusija posredovala u sklapanju dogovora između sirijske vlade i kurdskih snaga po kojem su Kurdi prepustili kontrolu nad dijelom tog područja sirijskim snagama kako bi ih zaštitile od Turaka.

Kako bi se izbjegao svaki veći sukob između sirijskih i turskih snaga, ruska vojna policija od utorka provodi ophodnje duž crte razdvajanja u tom području gdje su do sada bili raspoređeni američki vojnici.

(Hina)