Putin obećaje Rusiji “blistave pobjede” na prvom predizbornom skupu

EPA/YURI KOCHETKOV

Predsjednik Vladimir Putin, gotovo uvjeren da će na predsjedničkim izborima 18.  ožujka biti ponovo izabran, Rusiji je  na prvom predizbornom skupu od početka kampanjeobećao “blistave pobjede”.

“Želimo da naša zemlja blista i gleda u budućnost, za našu djecu i naše unuke (…) učinit ćemo sve što možemo da ih učinimo sretnim”, kazao je Putin svojim pristašama na skupu održanom na stadionu Lužniki u Moskvi.

“Nitko to neće učiniti umjesto nas. Ako to učinimo, desetljeće koje je pred nama  i cijelo 21. stoljeće biti će obilježeni našim blistavim pobjedama. Zajedno, mi smo jedan tim. Jesmo li jedan tim”, upitao je Putin svoje glasače koji su mu gromko odgovorili “Da”.

Olimpijski pobjednici, pjevačke zvijezde, astronauti – svi su oni izašli na scenu kako bi izrazili potporu predsjedniku na odlasku koji upravlja Rusijom već više od 18 godina, ali želi provesti u Kremlju još jedan šestogodišnji mandat.

Na stadionu se okupilo oko 80.000 ljudi koji su došli dati potporu Putinu.

“Ne vidim nekog drugog kandidata koji bi mogao biti naš vođa. On je jedini. Putin je naš predsjednik”, kazao je filmski redatelj Nikita Mihalkov.

“Samo s njim na čelu naša zemlja će ostvariti uspjehe u svemiru”, izjavio je kozmonaut Sergej Riazanski.

Putin još uvijek, dva tjedna pred izbore, nije predstavio svoj program i odbija sudjelovati u televizijskim sučeljavanjima.

Niti jedan od njegovih suparnika, uključujući televizijsku zvijezdu blisku liberalnoj oporbi Kseniju Sibčak i komunističkog milijunaša Pavela Grudinina, ne prelazi 8 posto potpore birača.

Njegov glavni takmac Aleksej Navaljni izbačen je iz predsjedničke utrke zbog ranijih osuđujućih sudskih presuda. On to smatra orkestriranim činom Kremlja te je pozvao na bojkot glasovanja.

Usprkos novom padu životnog standarda i porastu siromaštva tijekom njegova trećeg mandata započetog 2012., očekuje se da će za Putina glasati više od 70 posto birača. (H)