Putin najodlučnije osudio udare Zapada na Siriju

Ruski predsjednik Vladimir Putin “najodlučnije” je u subotu osudio udare koje je izveo SAD sa saveznicima na postrojenja režima Damaska u Siriji, kao odmazdu za navodni kemijski napad.

“Rusija najodlučnije osuđuje napad na Siriju gdje ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u borbi protiv terorizma”, izjavio je ruski predsjednik u priopćenju koje je izdao Kremlj.

Predsjednik Putin također je objavio da Rusija saziva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a radi rasprave o “agresivnom djelovanju SAD-a i njegovih saveznika” u Siriji.

Zapadni udari vođeni su “bez pristanka Vijeća sigurnosti UN-a, kršeći Povelju UN-a, norme i načela međunarodnog prava”, te predstavljaju “čin agresije spram suverene države koja se nalazi u prvim redovima u borbi protiv terorizma”, nastavio je Kremlj.

“Ruski vojni stručnjaci koji su došli na lice mjesta tog imaginarnog incidenta nisu pronašli nikakav trag korištenja klora ili druge toksične supstance. Nijedan lokalni stanovnik nije potvrdio kemijski napad”, dodao je Putin u izjavi.

Po njemu, Zapad je “pokazao ciničan prijezir” spram Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja u subotu treba početi s istragom u Dumi, pokrećući “vojnu akciju ne čekajući zaključke istrage”.

“Svojim djelovanjem, SAD pogoršava humanitarnu katastrofu u Siriji, nanosi patnju civilnom stanovništvu, favorizira teroriste koji već sedam godina muče sirijski narod i izaziva novi val izbjeglica”, kazao je Kremlj.  (Hina)